Почина авторът на "Рагтайм" - писателят Едгар Доктороу

Голямата слава му донесе романът Рагтайм

На 84-години почина известният американски писател Едгар Лоурънс Доктороу, съобщи “Ню Йорк таймс”.

В творчеството си Доктороу обхваща многообразни и многопластови социални проблеми. Съчетава исторически факти с реални и по-рядко измислени личности. В едно от своите интервюта Доктороу заявява, че за него сюжетът остава на втори план за сметка на „моментната снимка” на дадено събитие или период.

Още първите му творби са добре приети от широката публика и специалистите, но истинска слава му донася романът „Рагтайм”.

В произведението присъстват реални герои от началото на 20 век – Хенри Форд, Дж. П. Морган, Хари Худини, Теодор Драйзър,Ема Голдман, Зигмунд Фройд, чиито съдби по един или друг начин тясно се преплитат със съдбите на обикновените хора – литературни герои, измислени от автора.

По подобен начин са изобразени и други исторически периодни – Голямата депресия – „Езерото на гмурците”, „Световното изложение”, животът в Бронкс - „Били Батгейт”, както и съвременният свят – „Жития на поети”.

Три от 12 романа на писателя са екранизирани. Най-известна е киноверсията на „Рагтайм“, заснета от знаменития режисьор Милош Форман през 1981 година и номинирана за осем награди „Оскар“.