Египeт възмутен от бюст на Нефертити, сравни го с Франкенщайн

От друга страна обаче, скулптурата, издигната в гр. Самалут, много се разминава с него. Тя накара мнозина да изразят отчаянието си от състоянието на египетското изкуство

Огромен бюст на Нефертити, издигнат в египетския гр. Самалут, предизвика възмущение и подигравки, защото древната красавица изглежда доста грозна, Коментарите на обществеността принуди властите да махнат бюста. Те обявиха, че ще го заменят със скулптура на гълъба на мира, съобщава Би Би Си.

За египтяните Нефертити е символ на историята на страната и красотата. Дори името и в превод означава "пристигна красива жена". Представата ни за древната владетелка се дължи главно на бюста, съхраняван в берлински музей, който е намерен през 1912 г.

От друга страна обаче, скулптурата, издигната в гр. Самалут, много се разминава с него. Тя накара мнозина да изразят отчаянието си от състоянието на египетското изкуство. "Това е обида за Нефертити и Египет", гласи един от коментарите в "Туитър". Друг саркастично сравни копието и оригинала с текста "Нефертити преди и след брака". Някои сравниха произведението на съвременното изкуство дори и с Франкенщайн.