След бурен скандал чудотворна икона срещу бездетство пристига у нас

Миряните ще имат възможност да й се поклонят в Германския, Църногорския и Гигинския манастирри

След поредица разправии между български и гръцки свещеници се разбраха свещената икона "Надежда за обнадеждените", която помага на бездетни семейства да им се родят деца, идва в България ден преди Деня на българската писменост и култура, 24 май.

Пристигането на иконата у нас беше поставено под въпрос. Първоначално това трябваше да се случи на 16 май, но бюрократични пречки от гръцка страна и изпълнението на допълнителни процедури възпрепятстваха това. В крайна сметка чудодейният лик на Богородица ще пристигне на 23 май.

"В днешно време има много случаи, когато Св. Богородица дава радост и благодат на бездетни семейства. Жените, след като заченат и родят, се връщат с рожба в ръцете, за да благодарят на Св. Богородица. По традиция това се случва на 40-ия ден на детето, когато се чете очистителна молитва на майката", коментират свидетели на чудодейната сила на светото изображение, пред "България Днес" духовници..

Миряните ще могат да се поклонят на чудодейния образ на Божията майка от 23 до 29 май в Германския манастир "Св. Йоан Рилски". На 30 май и на следващия ден, на празника Петдесетница, иконата "Надежда за обнадеждените" ще бъде посрещната и изложена в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Сред чудесата на иконата са и това, че тя може да изцелява редица болести, включително и рак. Според преданията Божията майка се явявала на болните, а после ги насърчава да отидат до иконата и да благодарят за изцелението си.