​Турската държава произведе скандален филм за Възродителния процес

„Отново да се родиш” разказва за масови разстрели на турци, които никога не са се случвали

Георги Кулов

По държавна поръчка, турският режисьор Осман Седен сътвори скандален филм за т.нар. Възродителен процес. В сериала ,озаглавен „Отново да се родиш” са показани сътворени от фантазията на автора сцени на насилие, които нямат нищо общо с действителността. Филмът е поръчан от Комитата за телевизия и радио на Турция и трейлър е разпратен до някои български медии. Повечето от тях обаче пазят мълчание и дори не искат да коментират манипулацията.

В „Отново да се родиш” се разказва за историята на някои си Юмер,емигрирал в Германия. Според авторът на сериала Юмер е роден в България и е преживял ужасите на Възродителния процес и последвалата го т.нар. Голяма екскурзия. Той се „преродил” в новата си родина без да предаде род и религия.

В това няма нищо лошо. Проблемът е, че в документалния филм е преплетена и твърде много художествена измислица. Твръди се за публични екзекуции на български граждани при отказ да си сменят имената.

-”Съгласни ли сте да си смените имената?”

-„Не!”

-„Огън!”

Това е съдържанието на кратка сценка в иначе документалния филм, но внушенията са зловещи.

По този повод наши изселници в Турция категорично отричат достоверността на лентата. Те споделят за принудата за смяна на имената, но категорично опровергават да е имало подобни изтъпления. Реално убитите при смяната на имената през 1984-1985 г. са н повече от 15 в цялата страна, като в повечето случаи става дума за неволни грешки или престараване на отделни полицаи. Интересно е, че няма и нито дума за ролята на турците комунисти, които за да се докарат пред режима на Живков, и да правят кариера сами си откриваха българския родов корен. Много от тях днес са в редиците на ДПС. За да съществува този проблем обаче вина има и България, която за 25 гдини не успя да разкрие и осъди истинските виновници за провеждането на насилствената смяна на имената, и така прехвърли вината върху целия народ.

Сериалът е само един от случаите на водена в Турция целенасочено „фолклоризиране” на Възродителния процес. По поръчка на Министерството на културата наши изселници пишат книги, които след това държавата разпространява в училищните библиотеки. В тях кипи от героизъм и подвизи срещу „насилието на българите”.

Наред с легалната литература обаче в южната ни съседка се печатат и апокрифни издания. Така по случай двадесетгодишнината от т.нар. Възродителен процес бе отпечатана цяла поредица от книги с анонимния автор Азис бей, посветена на героите от Белене, на десидентската организация Демократична лига и съпротивата на жителите на село Ябланово срещу насилствената смяна на имената. Вместо да бъде предложена в книжарниците ,поредицата се разпространяваше полулегално из нашата страна.