НАП-Пловдив извади на тезгяха иманярски артефакти

Според експерти, монетите имат колекционерска стойност

Сребърни монети, накити и слитъци, отнети в полза на държавата, обявиха за продан данъчните от града под тепетата.

Сребърните артефакти, с тегло около 35 кг, са били спрени от митничарите край ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да бъде изнесено в Република Турция. Според експерти, монетите имат колекционерска стойност. Затова и в търга за тях могат да участват купувачи без ограничение и без да е необходимо удостоверение за регистрация по Валутния закон.

Цялата група монети от близо 17,4 кг е оценена на 12 924,50 лв. Повечето от тях са от по 20, 50 и 100 лева и са изсечени между 1930 и 1937 година. Има също юбилейни монети и такива с лика на княз Фердинанд, като най-старите датират от 1884 година.

Втората група изделия, за закупуването на която се иска издадено удостоверение по Валутния закон за търговия и преработка на благородни метали, е от повредени сребърни накити, слитъци и контакти. Те тежат малко над 17,6 кг, а стойността им е доста по-ниска – 7 032 лева.

Днес и утре кандидат-купувачите могат да огледат изделията, които се съхраняват в трезор в Пловдив. До 24 април се приемат ценови предложения, а ден по-рано – до 23 април, трябва да е внесен депозитът, който представлява 20% от първоначално обявената цена.