Кръшно българско хоро ще вият на 25 април в центъра на Брюксел

Събитието се организира по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Геогриева в рамките на фестивала

За трета поредна година жителите и гостите на белгийската столица  ще могат да се включат в голямото българско хоро. 

Кръшния народен танц ще се извие на площад "Гранд плас" в центъра на Брюксел по обед на 25 април. Събитието се организира по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Traffiк!, съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Както и предишни години, и този път хорото ще поведат солистите на прочут български ансамбъл за народни танци. Тази година на фестивала ще гостува фолклорен ансамбъл "Ботевград".

За да привлекат публика и участници в голямото хоро, българските изпълнители ще изиграят няколко зрелищни танца от различни етнографски области на страната. Музикалният съпровод ще бъде от характерни български народни инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тъпан, акордеон.

След като танцьорите заразят достатъчно желаещи да повторят техните стъпки, Кристалина Георгиева ще обяви началото на голямото хоро. То ще продължи, докато участниците имат енергия да следват кръшните изпълнители от Ботевград.

Целта на голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Желанието на организаторите е да заразят с магията на нашенските танци колкото се може повече минувачи, у които да се затвърди положителна представа за родината ни.

Освен фолклорен ансамбъл "Ботевград", на голямото хоро са поканени и любителски танцови групи от Белгия, Холандия, Люксембург, Германия. В събитието ще се включат и танцови трупи от други балкански държави – Албания и Турция.

Фестивалът Balkan Traffiк! се провежда за девета поредна година. Тази година голямата звезда на събитието е сръбската легенда Горан Брегович. Специално за фестивала от България пристига и етно фюжън групата "Оратница".

Голямото хоро се организира със съдействието на Министерство на културата на България и с подкрепата на белгийските власти.