Божидар Димитров: Никой не ме е гонил в Пловдив, бързах за друга среща

Някои хора се изказват неподготвени за проекта на

Бях си тръгнал от обсъждането на проекта за Небет тепе, то много се проточи, а аз бързах за друга среща и помолих да се изкажа по-рано. Освен това аз не познавам проекта и затова щях да изразя позицията си принцип,  разказа пред Нова ТВ шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Той отрече да е бил гонен от обсъждането на проекта за "Небет тепе" на арх. Фърков в Пловдив, който по думите му вече е утвърден от Министерството на културата и трябва да се изпълнява.

„Не знам защо колегията на архитектите в Пловдив предизвика това обсъждане, цялото обсъждане беше дребнотемие, разчистване на персонални сметки, трупани с години и много говорене”, каза професорът.

Според него, има хора, които не познават същността на проблема, не са историци, а някои дори се  изказват неподготвени. 

Бутафория в проекта няма, както някои колеги говорят, крепостта ще се възстановява с камък, не с шперплат и дъски, каквито предполагат да се използват при един бутафорен проект, обясни  той.

Проф. Димитров се обяви за възстановяване на крепости от средновековието и древността с оригиналните материали. Според него пример за бутафория у нас е възстановяването на Пернишката крепост, направена от пластмаса. "Архитекти се правят на историци и това пречи на такива проекти да се реализрат. В случая става дума за професионална завист, защо този аржитект прави проект, как то и аз мога", коментира историкът.

Според него, всички държави в региона възстановяват такива исторически обекти - крепостите до зъбер, църквите до покрив. "Имаме много крепости у нас за възстановяване - те са над 6000, много туристи ще дойдат да ги видят. Никой няма да дойде да гледа останки в земята ", каза шефът на Националния исторически музей.