Георги Дюлгеров се сбогува с публиката с "Буферна зона"

Авторът на Авантаж казва сбогом на киното в Пловдив

Режисьорът проф. Георги Дюлгеров ще се прости с българската публика с продукцията „Буферна зона” на десетото юбилейно издание на „София Филм Фест в Пловдив”, което ще се проведе от 12-и до 22-и март. Това заяви самият той пред журналисти в града "под тепетата". Новата му продукция е носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала "Златна роза ’14". Пловдивската програма на юбилейното издание съдържа 26 филма. 

Според директора на „София Филм Фест” Стефан Китанов, пловдивчани ще видят най-добрата филмова селекция. По думите му, в деня на откриването, 12 март, ще се излъчат два филма – българската продукция „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов и руския „Левиатан” на Андрей Звягинцев, който е награден от най-престижните международни кинофоруми. На 13 март пловдивската публика ще се срещне и с режисьора Данис Танович, който е носител на „Оскар”.

Той ще представи своя филм „Тигри”, номиниран за „Златна раковина” за най-добър филм на фестивала Сан Себастиан’14. В Пловдив ще се излъчи и румънско-българско-чешката копродукция „Аферим!” на режисьора Раду Жуде, която спечели „Сребърна мечка“ за режисура в Берлин. Важен акцент в програмата на десетото юбилейно издание са филмите „Раната” на Фатих Акин и „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян, който ще бъде специален гост на фестивала.