ДАНС разби международна престъпна група, търгувала с антики

По думите на проф.Божидар Димитров колекцията е на

При операции на ДАНС е пресечена дейността на международна престъпна група за трафик на културни ценности.

Спецоперациите са извършени в периода 26.11.2014 г. - 26.01.2015 г. по линия на противодействие на незаконния трафик на антики, на територията на 11 града в страната. Претърсени са 36 адреса, на които са открити и иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи, притежаващи белезите на движими културни ценности и археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство. 

Историкът проф.Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей оценява колекцията много високо, определяйки я като "изключителна и на световно ниво". 

Такава колекция биха изложили във витрините си и Лувъра, и Ермитажа, и Пергамон музей и всеки един, коментира ученият пред БЛИЦ. 

Сред антиките има рядко тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, характерни изключително и само за тракийските племена, населявали територията на днешните български земи; цели антични съдове от бронз и благороден метал /сребро с позлата/, керамика и стъкло; различни по вид накити - гривни и обеци, пръстени със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, включително апликация за колан; конска амуниция; фигури от бронз и керамика на хора и животни; антични и средновековни печати; комплекти антични хирургически инструменти; фигури от мрамор; римски вотивни пръчки; антични съдове от метал - фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване; християнски кръстове; старинни икони.

Голяма част от артефактите притежават изключително висока материална и културно-историческа стойност, като има и такива, явяващи се уникални екземпляри.

В резултат на операцията в български музеи са предадени „колекции", съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия; пръстени-печати; рисувана луксозна древногръцка керамика (кратери, скифоси, легане и други); сребърни съдове от римската епоха; различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Иззети са също множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на ДКЦ, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности, които предстои да бъдат проверявани за автентичност. Иззети са и множество компютърни конфигурации и други електронни устройства за комуникация, ползвани от групата.

Извършена е и проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б (най-вероятно става въпрос за Васил Божков - бел.ред.). Божидар Димитров уточни, че частните музеи у нас са 3 - на Васил Божков, с чието име съвпадзат инициалите, който е регистриран в НИМ, на Бобокови, регистриран в Русе и на Димитър Иванов - с регистрация към Военно-историческия музей. Що се отнася до колекцията на Божков всичко е наред, професорът отговори, че колекцията е проверена и всичко в нея е законно.