​Дългоочакван филм за Апостола тръгва по кината през февруари

Ще има историци, които може би ще бъдат скандализирани, смята режисьорът Максим Генчев

На 16 февруари в кината ще се завърти последния филм за Апостола – “Дякона Левски” на режисьора Максим Генчев.

Преди време проектът стана повод за публичен диспут между Генчев и Маргарита Русева, която се обяви за негов съпродуцент. Въпреки скандала, днес филмът вече е факт. Той ще бъде в две серии и представя 31-годишния неспокоен и изпълнен с превратности живот на Васил Левски, разкри Максим Генчев.

Десетки са апостолите, но само Левски е Апостол на българската свободата. Неговата отдаденост, характерна за големите българи в нашата история, винаги е била обект на завист и презрение, тя бие по съвестта на всеки човек. Затова нашата цел беше да събудим желанието у нас да си спомним за Левски, да разпалим едно любопитство към Апостола и неговите послания – за свободна България, за свята и чиста република, разказа режисьорът в ефира на ТВ 7.

По думите му филмът експонира случки и преживявания на Левски през всичките 31 години на съзнателния му живот – от времето на отец Игнатий, през темата за революцията, в името на която той жертва голямата си любов към една жена и мисията на неговата на майка. Генчев разкри, че има моменти във филма, с които ще раздразни някои историците. Като примери той посочи интригата около залавянето на Апостола, както и трактовката на неговата религиозна принадлежност – показването на Левски като един човек, вплетен силно във вярата към Христос, с идеята за това, че този герой всъщност не е умрял и затова неговия гроб никога няма да бъде намерен.

Актьорът, превъплатил се в образа на Васил Левски, Веселин Плачков сподели, че да изиграеш Апостола е много тежък кръстът. Той обаче е убеден, че си е струвала да бъде направен филма, който за него е като изповед и засвидетелстване на любов към една изключителна личност в българската история, каквато е Апостола на свободата.

Физически сили винаги може да събере един актьор, за да направи една роля, но ако нямаш убеденост – нищо няма да се получи. Този филм ще върне спомена за Левски и достойнството от това, че сме българи, каза актьорът.