Безхаберие: Съсипва се уникалният храм на траките край Старосел

Пета година вече храмът край Старосел чака да бъде реставриран с пари на културното министерство

Уникалният тракийски храм край Старосел се руши и може да не издържи до следващата зима,  алармира репортаж на Нова ТВ. 

Храмът е най-големият на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа. Сводът на могилата пропада, а светилището е укрепено аварийно с дървени подпори. Те обаче са изгнили от влагата. Древният храм се нуждае спешна реставрация, за да не бъде загубен безвъзвратно. Тя ще струва 500 000 лева.

Храмът се посещава от близо 30 000 туристи годишно. От откриването на тракийската могила са изминали 15 години. Досега обаче държавата не дала и стотинка за светилището, твърди кметът на Старосел Иван Жутев. Той е обезпокоен, че дървената конструкция в предверието на храма ще се срути.

Десетилетие след като светилището е открито от археолозите, куполът на храма все още не е възстановен. В кръглата зала древните жреци са извършвали мистериозните си тайнства. Днес влагата се кондензира в помещението и така се руши най-гладкият слой на купола.

Пета година вече храмът край Старосел чака да бъде реставриран с пари на културното министерство. И тази година той не е включен в списъците за реставрация. Кметът вече е изпратил сигнал с код червено до всички държавни институции, но от нито една няма отговор за бъдещето на най-големия тракийски храм у нас.