Шокиращ филм: Култът към Ленин по-жив отвсякога (видео)

Той отразява възраждането на съветските символи, на носталгията по комунизма през последните години в Русия

"Ленин живя, Ленин живее, Ленин винаги ще живее". Това е един от най-дълбоко вкоренените афоризми от съветския период. Дори сега, почти четвърт век след рухването на Съветския съюз, тя се оказва пророческа.

Това е посланието на "Leninland", документален филм на Асколд Куров, наскоро излъчен на филмовия фестивал в Санкт Петербург.

"Когато за първи път се оказах в музея “Горки” - Ленинский музей, бях шокиран", казва Куров пред Радио Свободна Европа. "Оказа се, че съветският период може да бъде запазен. Той се е трансформирал, деформирал, но е запазен и сега. След всичко случило се в нашата страна, може да останете с впечатлението, че тази форма на управление, тази форма на обществото - техните основни структури, никога не са отминали."

Филмът се фокусира върху масивният, наподобяващ гробница музей на Ленин , разположен извън Москва, където вождът на народите прекарва последните си дни. Комплексът музей, построен в негова чест е изграден през 1987г., в края на парестройката, извършена от Михаил Горбачов.

"Филмът отразява живота в музея и неговите работници, опитващи се да запазят духа на онези времена, така сякаш времето е спряло. Направих нещо като пътуване в миналото. За мен това до известна степен обяснява ситуацията в съвременна Русия, защото мисля, че ние все още сме в преходен период, все още не сме излезли извън Съветския съюз."

Във филма сме свидетели, как музейни специалисти работят в среда, обожествяваща Ленин - малки олтари на Съветския лидер, украсени от неговия лик, премесени с православни и будистки символи. "Не става дума за Линин, или да защитаваме конкретна личност - без значение колко прекрасен е бил той и колко гениален - той наистина е уникален, забележителен, Махатма Ленин. Става въпрос за бъдещето на хората, което те трябва да признаят."- така описва работата си музейният работник Евгения.

По думите на зам. директора на музея, "вибрациите на Христос" все още се усещат на територията на музея - игнорирайки факта, че Ленин е атеист, човекът, който инструктира Политбюро за конфискуването на църковните имоти и масовото преследване на свещеници.

Филмът отразява признаците за възраждане на съветските символи, на носталгията по комунизма през последните години в Русия.