​„Вяра и общество” бие тревога: Стенописите на „Св. Александър Невски” се разпадат

Сбъркана технология преди 102 г. е най-вероятната причина

Тази събота „Вяра и общество” по БНТ бие тревога за бъдещето на храм-паметника „Св. Александър Невски”, това съобщиха в анононс от екипа на предаването.

Стенописите на най-голямата православна църква у нас буквално се разпадат и се нуждаят от спасителна реставрация. Това може да види всеки, който прекрачи прага на „Св. Ал. Невски”. Държавата и църквата обаче, очевидно остават слепи за трагичното състояние на църковната живопис.

Днес в авторското си предаване „Вяра и общество” водещият Горан Благоев провокира трима специалисти с въпроса „Обречени ли са стенописите на патриаршеската катедрала, рисувани преди 102 г.? Ще чуете потресаващ анализ, че причината за трагичното състояние на стенописите в „Св. Ал. Невски” е сгрешена технология още при тяхното рисуване. Какво предвижда най-песимиситичнатна прогноза, ще научите също от специалния репортаж, с който започва предаването.

В същия брой ще бъде дискутирани и въпросите: Защо катедралният храм все още е ничий според българското законодателство. Как ще завърши един дългогодишен спор между Българската църква и държавата, ще отстъпи ли правителството пред настояването на Св.Синод да получи нотариален акт за целия храм, включително и за Криптата? Каква ще е съдбата на Музея за християнско изкуство, който е разположен в подземния етаж на катедралата, и дали Синодът няма да го превърне в параклис за ВИП кръщенета и венчавки? Събеседници ще бъдат бившият министър на културата Петър Стоянович и доц. Ралица Русева – главен уредник на Музей за християнско изкуство – Крипта.

Във втората част на „Вяра и общество” очаквайте една интересна среща с писателя Румен-Манфред Еверт и неговата съпруга Нели Еверт. От тях ще научите кое е накарало автора на нашумелите у нас романи „Имигрантката” и „Чужда земя” да приеме убедено православната вяра, какви отговори дава тя на един съвременен човек и защо не бива да сме толкова скептични към българското духовенство...

По изключение тази събота предаването ще започне с 15 минути по-рано – в 16.45., информират от екипа на „Вяра и общество”.