Журналисти се опълчиха на цензурата в БНР

свалянето на предавания в БНР се случва „с мълчаливото съгласие и безучастие на СЕМ”, смятат още журналистите

Цензурата, която напоследък се налага в БНР, вдигна на крак журналистите в медията. Поводът е сваленото от ефир предаване на колегата им Петър Волгин "Деконструкция".

Шестнадесет изтъкнати пера на словото, медийни експерти и общественици са се подписали до момента в петиция за незабавното връщане на журналиста Петър Волгин и спряното му предаване. Те се обявяват и против немотивираното снемане на предавания от ръководството на националната медия, които имат своята обществена легитимност и допринасят за плурализма на теми и мнения в нея, пише Хаштаг-BG.

Според сайта от програмната схема на БНР са свалени и други публицистични предавания с висока обществена значимост – „Инфохолиците” на Кин Стоянов и Емил Янев от Радио София и "От петък в петък" на Катя Лещанска по „Хоризонт”. „Олекотена” е сутрешната публицистична линия в Програма „Христо Ботев" – представя се само една значима тема „по-накратко”, в „Хоризонт” са въведени Програмен и Продуцентски съвет с „посочени” хора. В СЕМ е заявена нова програмна схема на „Хоризонт”, която да влезе в сила изборите. Според запознати източници целта е в радиото да се вкара повече музика, да намалее делът на говоренето, а по този начин – и на щекотливите теми.

„Настояваме за незабавно връщане на „Деконструкция” в ефир и прекратяване на политическия натиск върху предаването и неговия водещ. Обществените медии в България имат нужда не само от праволинейно и безпристрастно анализиране на новини и факти, а и от журналистика, основана на прозрачността, силния и дълбок анализ, собственото мнение и позиция по разглежданите теми и събития”, пише в петицията.

В нея се настоява и „да бъдат огласени мотивите, с които Програмният съвет на БНР спря от ефир редица предавания в програмите на общественото радио. Предавания, носители на престижни медийни награди. Предавания, очаквани от своите слушатели.” 

Според журналистите свалянето на предавания в БНР се случва „с мълчаливото съгласие и безучастие на СЕМ”. Авторите на подписката определят ставащото в БНР като „цензура и посегателство върху плурализма и свободното слово”.

В петицията, адресирана до УС на БНР, СЕМ, Европейската комисия и „Репортери без граници” са се включили Велислава Дърева, Иво Инджов, Владимир Танев, проф. Людмил Георгиев, Любослава Русева, Явор Дачков, Валерий Тодоров, Иван Обретенов, Кин Стоянов и Елена Йончева, Весела Маева, собственикът на "Поглед.инфо" Румен Петков, Любомир Кьоловски, Паулина Новакова, Юлия Гигова.