Михалков, върни Оскара на американците!

Открито писмо до режисьора Никита Михалков от Ксения Собчак

Депутатите от руската Дума стартираха процедура за отнемане на държавните награди на лидера на музикалната група „Машина Времени" Андрей Макаревич. Причината за това е, че той защити Украйна в конфликта й с Русия и дори направи турне в редица украински градове. Певицата Алла Пугачова защити правото на обществена позиция на Макаревич, кинорежисьорът Никита Михалков обаче призова публично за отнемането на отличията на музиканта.

„Можете ли да си представите Шулженко да дойде да пее в окупираната от германците Минск?, - заяви Михалков пред сайта Vesti.ru. - Ето такова, приблизително, е моето отношение към това. При това е много показателно, символично и бих казал тъжно. На около 200 километра от мястото, ако не греша, където той пее Андрей Maкаревич, беше Kраснодон, „Млада гвардия", там Любов Шевцова в изпълнение от Инна Макарова танцува пред германците. Но в същото време нейните другарите си, докато германците я гледаха и слушаха, взривиха тяхната комендатура.

Тогава всички загинаха и бяха хвърлени в яма. И мисля, че този огледален образ на историята днес е много важен за тази част от нашата интелигенция, за която собствените измишльотини са много по-важни от интересите и историята на страната ни. Аз много се надявам, че въпреки тези концерти, г-н Maкaревич няма да постигне съдбата на краснодонци и ще завърши своя живот в собственото си легло, а не в яма".

В отговор популярната телевизионна водеща в Русия Ксения Собчак разпространи отворено писмо до Михалков.

Публикуваме част от текста: 

Уважаеми Никита Сергеевич!

За съжаление, аз не мога да ви отговоря в ефира на на канал „Русия 24″, просто защото хората с моята гледна точка по тези канали не са разрешени. Те показват само тези, които споделят вашата позицият. Очевидно е, че трябва да общуваме с вас през екрана, а не на живо в някое студио.

В този случай, поканата ми да се срещна с вас в моето предаване „Собчак на живо" остава в сила. Знам, че сте човек уверен в себе си, така че ние сме в състояние да разговаряме на живо, а не под формата на монолог. Но дотогава ще ви пиша от тук.

Аз няма да ви отговарям за онова, което вие казвате за Андрей Maкаревич. Познавам Aндрей като умен и смел човек - той сам ще ви отговори, ако реши за нужно. Но ще се фокусирам върху нещо, свързано с нарушаване на елементарната логика.

Призовавате Макаревич да върне наградите си: „Защо приемате награди от тези, към които се отнасяте така, защо се възползвате от всички блага, които са ви дадени по заслуги, но все пак от хора, които не уважавате?" Преди този пасаж аз наивно вярвах, че наградите на такива заслужили деятели на културата като Макаревич и, разбира се - вие, се дават от държавата. И президентът, министърът на културата или който и да е някой друг в този случай, е просто човек-функция, който връчва сертификати за заслуги. Независимо от това дали на този президент или министър на културата му харесва творчеството на човека, оказало влияние върху руската култура, на когото той трябва да даде тази заслужена награда.

Но, очевидно, вие отдавна сте разбрали това, което другите са недоразбрали. Награди в нашата страна, уви, се дават от хората, които са убедени, че те и само те са държавата - в най-добрите традиции на краля Слънце Луи XIV, който заявява: „Държавата - това съм аз!" Като известен монархист вие имате пълното право да споделяте това по-екзотично мнение за гледната точка на XXI век.

Но щом е така, Никита Сергеевич, аз ви призовавам да бъдете последователен. Върнете Оскара на лошите американци, които „бомбардираха Ирак и Либия" и „измъчват" лидерите на други държави! Нали не ги уважавате? И след това върнете на „Гейропа" наградите от Испания, Франция, Италия, в отговор на техните санкции към Русия.

Но най-важното (тук, по вашата логическа пътека можем да стигнем много далеч) - вземете решение кои точно хора от правителствата на Русия и СССР вие уважавате, и на кои от тях сте готов да върнете наградите. След внимателно разглеждане на дългия списък от вашите награди, не мога да не забележа, че сте бил обсипан от любезното внимание на всяко правителство. Човек би предположил, че служителите винаги са били единствено функция на държавата, а вас ви е избирал народът, но нали вие сам настоявате за избора на отделните хора, а не на народа?! Така че определете вечекои награди от кого ще откажете! Награди на Руската федерация? Съветския съюз? От Елциновите, разбира се, ще се откажете. Ще оставите само наградите на Путин? Дайте на Макаревич пример за истинска последователност и почтеност!"