Съдебни припирни превърнаха антична Сердика в блато

Трагично е, че във визитката, с която София кандидатства за европейска столица, фигурира и това блато

Архитектурни структури и археологически находки от антична Сердика тънат във вода пред очите на столичани и гости на София.

Новообразуваното езеро се намира до една от метростанциите в София, точно под прозорците на Министерския съвет. Не по-радостна е картинката с разкритите структури на забележителния Сердикийски амфитеатър, част от които се намират между Младежкия театър и Националния Институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) на бул."Дондуков". С тази гледка София се представя пред чуждестранни туристи. А обещанията на властта, че ще се погрижи за археологическите находки, открити при строежа на метрото, датират още от 2010 година, съобщи Би Ти Ви

„Излагацията е мащабна. Екскурзоводите обясняват колко са ценни находките, а това, което виждат туристите, са нещо като блата, паянтови оранжерии. Разни неща, които приличат на селски тоалетни”, коментира софиянката Мария Димова, която всеки ден минава край античните находки.

Антична Сердика е част от туристическите маршрути на групи от цял свят. Но въпреки опитите да се справят с проблема, той продължава да е трудно решим казус за местните администратори.

„Многократно сме изпомпвали водата, включително преди месец. В това състояние отводняването на терена не е ефективно, то е от днес за утре. Общината направи всичко по силите си, но той не може да бъде решен с палиативни мерки”, казва д-р Надежда Кирова Йовчева от общинската администрация на София.

Факт е, че Европа ни е дала пари за реставрацията, консервация и опазване на лежащите под вода архитектурните структури и антични находки. Но те не могат да бъдат усвоени, защото при обявяване на конкурс за изпълнител на проекта винаги се намират кандидати, които да оспорват избора пред съда, обяснява д-р Йовчева.

По думите й само изпълнението на зациклилия проект може да осигури отводнителна система за антична Сердика. А до тогава във визитката на София като кандидат за европейска столица на културата ще продължи да фигурира и това блато.