​Учени воюват срещу предразсъдъците с книгите за Хари Потър

Психолози направиха необикновени констатации за това какво се случва с децата, които четат Хари Потър

Най-голямото постижение на Хари Потър не е превъзходството и победата му над Волдемор, а учението, адресирано към млади хора по света как да се борят с предразсъдъците.

Това се казва в заключението на нов доклад, публикуван в журнал по приложна социална психология. Според него четенето на Хари Потър значително подпомага младите хора да възприемат по-положително групи, като имигранти, хомосексуалисти или бежанци.

Практическите наблюдения почиват върху информацията от три изследователски сеанса.

В първото изследване участват 34 петокурсника от Италия, които изучават Хари Потър по време на 6-седмичен курс. Изследователите обсъждат с тях темата за имигрантите, като студенти попълват конкретен въпросник. Те са разделени на две групи, които четат определени пасажи. Студентите от първата група обсъждат предразсъдъците и фанатизма като отделни теми в книгата. Те демонстрират и добронамерени нагласи към имигрантите, но само ако ги идентифицират с Хари Потър.

Второто проучване, което е направено сред 117 студенти, установява, че емоционалната идентификация на читателите с Хари Потър е била свързана с по-положително възприемане на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транс сексуални) хора като цяло .

В третото проучване, при което са анкетирани студенти от Обединеното кралство, в крайна сметка не е била открита връзка между емоционалните нагласи на Хари и възприятията на бежанците. Изследването обаче показва, че тези студенти, които се идентифицират по-малко емоционално с Волдемор, демонстрират далеч по-добро отношение към бежанците.

Във всичките три изследвания учените презентират книгите за Хари Потър с идеята да подобрят способностите на читателите да възприемат в перспектива маргиналните групи. Те също така заявяват, че малките деца с помощта на учител, са били в състояние да разберат, че честата подкрепа на Хари от "нечистокръвни" същества е една алегория на фанатизма, който съществува в реалния живот на обществото.

Мнението на авторката Джоан Роулинг е, че книгите за Хари Потър като цяло е едни много дълъг разговор по темата за толерантност, тя е своеобразен призив да бъде сложен край на фанатизма, който продължава да трови света.