Млад режисьор представя България на световен фестивал в Австрия

Драматургът Иван Димитров с изключителния шанс да бъде част от световни гилдия по драматургия

Кремена Димитрова

Тази година една от специалните награди на Фондация „Стоян Камбарев” отиде при писателя, драматург и поет Иван Димитров. 

Преди дни той се завърна от престижния фестивал “Europe Interplay”, който тази година се проведе в Брегенц, Австрия, на езерото Констанц.

“Europe Interplay” е най-сериозната платформа за млади драматурзи в Европа. В този фестивал е участвал и още едно откритие на Фондацията – младият драматург и студент по режисура Стефан Прохоров. Главен селекционер на фестивала за България е режисьорът и председател на Фондация „За родопите” Петър Тодоров. Той имаше честта да връчи наградата, а именно участието на този фестивал на Иван Димитров по време на Официалната Церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2014, провела се през април.

„Много съм щастлив, че имах възможност да бъда част от този уникален фестивал, в който тази година взеха участие 30 млади драматурзи от цяла Европа. Запознах се с невероятни хора, имах възможността да обсъждам пиесата си "Извънземното" в компанията на един много поставян немски драматург Кристо Шагор, а в моята работна група беше обещаващата млада драматуржка Алис Бърч, която е била поставяна в британски театри, за които аз само мога да мечтая. Също така имах възможност да разговарям за пиесата си с Клер Слейтър, която работи като драматург в Гейт Тиътър (Лондон). Както и да се потопя в няколко незабравими дни сред толкова много хора, чието настояще и бъдеще е в театъра. Научих и ценни неща за театралната ситуация в Европа. С румънския и сръбския драматург имахме възможност да помърморим за Балканите. Видях най-голямата театрална сцена, разположена на вода (на езерото Констанца), където всяка продукция трае по две години, а бюджетът й е 12 милиона евро. Но най-хубавото беше усещането да си сред себеподобни и за секунди да се изтръскаш от българския негативизъм, който полепва по душата ти.” – сподели Иван Димитров след завръщането си от Австрия.