​Евгений Михайлов: Срам ме е, че съм част от кинаджийското съсловие

Авторът на „Сезонът на канарчетата”с остро писмо до гилдията

Режисьорът Евгений Михайлов изпрати Отворено писмо до шефа на Националния филмов център Георги Чолаков. Повод за острата му реакция стана взетото решение на вчерашното извънредно заседание Националният съвет за кино. Представители на гилдията поискаха от министъра на културата Петър Стоянович и директора на НФЦ Радослав Чолаков да не допускат режисьора на „Сезона на канарчетата”в журита и комисии за срок от 10 години.

Ето позицията на режисьора:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До Изпълнителния директор

на ИА "Национален филмов център”

г-н Георги Чолаков

Уважаеми г-н Чолаков,

Моля ви, не допускайте егоизма, завистта и загубата на чувството за мярка да застрашат труда на колегите, чиито проекти са получили оценката на цялата комисия и почтено са спечелили правото да реализират филмите си.

Честно казано, след решението на Националния съвет за кино ме е срам, че съм част от кинаджийското съсловие.

"Богоизбраните" ми колеги от НСК надминаха и мракобесието на церберите от 50- те години. http://www.blitz.bg/news/article/279681

Чак днес разбрах, че единствено аз съм виновен и за 24 годишния хал на българското кино.

Ще помоля поради това, уважаемите членове на НСК да увеличат срока на "наказанието" ми на ПОЖИЗНЕНО. А също и да нямам право да се упражнявам професията кинорежисьор.

А колкото до решението им от вчера...... не го разбирам....

Аз и в предишните 10 години не съм бил в комисии и журита, но не виждам филмите на жалващите се режисьори да са станали по-добри от това.

Самият аз не съм кандидатствал от 24 години със свой игрален проект, не съм измествал нито един колега режисьор и не съм изхарчил нито лев обществени средства за мой игрален филм. Но пък и как не завидях през всичките тези години на нито един сценарий, че не съм го снимал аз?

Г-н Чолаков,

Подадох оставката си от НХК пред Вас още преди седмица, признавайки детинското прегрешение, поради липса на време да препиша част от чужди мотиви. Мотиви, но не и оценки!

А можех спокойно да кажа, че съм го направил нарочно, като демонстрация срещу лицемерието и безотговорността на процедурата.

Защото вие много добре знаете, г-н Чолаков, че от години настоявам комисията, която приема сценариите да носи отговорност и за качеството на филмите, и да има оценъчно участие и в етапа на завършването им преди излизането на екран. И години наред срещам съпротивата на устроилите се в "модела" колеги, които не желаят никаква промяна.

Съжалявам, че сега им дадох повод да се заядат за прословутите "писмени мотиви".

Пак повтарям, за мотивите, а не за оценките.

За всяка от оценките си съм готов да отговарям публично. Както и за финалните мотиви при обсъждането, които са записани на звуков файл и са общодостъпни на сайта на филмовия център.

Но ми е тъжно, че някои хора продължават да смятат, че всичко, което се случва в киното е "далавера, кражба, договорка", защото вероятно те така биха постъпили, ако са на мястото на другия . Понеже съзнанието им е такова, те не могат да допуснат, че може да бъде извършено коректно и обективно класиране. Или, че може да се управлява проект или фирма без да се краде. Ето, само от това ми е тъжно. И така е вече години наред...

В продължение на 9 години "Бояна филм" ЕАД неизменно беше на печалба и я оставих, заедно с колегите ми от борда на директорите, през 2006г (когато правителството на тройната коалиция я подари на "Ню Имидж") печеливша, без лев задължение или кредит и с 980 000 лв. в банковата сметка. Въпреки това и до днес чувам как съм "приватизирал" или "източил" "Бояна филм".

А колкото до класирането, то се определя от оценките, а не от мотивите. И с моята, и без моята оценъчна карта пак щяха да се класират с най-много точки проектите за игрални филми - "Извън пътя" на Николай Волев, "Рибена кост" на Драгомир Шолев и "Шекспир като име на улица" на Валери Йорданов. Просто, защото те бяха най-добрите по оценка на цялата комисия.

Но не - "сценарият на Николай Волев бил класиран на първо място, защото бил заедно с Евгений в борда на "Бояна филм" " !?

Ако първи бяха класирани проектите на Милена Андонова и Людмил Тодоров-автори на сегашните гневни писма, със сигурност щяхте да чуете от други засегнати, обвинението, че "отново се толерират учениците на Георги Дюлгеров, с който Евгений също е бил в борда на "Бояна"". Бас ловя!

Е, няма как всички да са на първо място...

Обидното в случая не е, че те изливат злобата си към мен, а че показват тотален егоизъм и завист към по-талантливите си колеги, и проекти класирани преди тях. И искат да попречат на тяхната реализация...

Но когато трябваше да се защити украинският режисьор Олег Синцов, задържан незаконно в руски затвор, не се намери никой от колегите и от НСК, който да си положи подписа...

С уважение,

Евгений Михайлов

София,18 юли,2014