Археолог и банатски българин откриха последната българска твърдина

Българите в Банат пазят 270 години своя език и памет за миналото си

Проф. Николай Овчаров и ген.Никола Миркович, народен представител в Румъния и потомък на банатски българи, откриха замъка на Фружин в Източен Банат.

Фрижин е вторият син на Иван Шишман, който бяга в Унгария и става благородник, припомня историята професорът. Там той получава и замъка Липова в Източен Банат. След това се бие срещу османските нашественици, лично участва в битката при Варна. Неговият замък може да се каже, че е последната твърдина на българската държавност, обяснява Овчаров.

По думите му с ген. Миркович предстои да организират разкопки и проучвания на крепостта Липова, които ще бъдат съпътствани от международна конференция. Те обаче имат много по-сериозна мисия – да разширят културния обмен между България и българите в Румъния, за банатските българи да бъдат осигурени помагала и учители, които да преподават на децата им български език и литература, както и да работят за културното приобщаване на тези хора към българската история и традиции.

Ген. Миркович сподели, че банатските българи в Румъния пазят повече от 270 години своя български език, а децата вече учат и литературен български – от детската гради до лицея. Има много села, обитавани само банатски българи, които сега живеят много по-добре от хората в други района на Румъния. Освен че са работливи, там има много западни фирми, които определено гарантират един по-висок стандарт на населението в центъра на областта Тимишуара и близките селища.

Банатските българи имаме много добри връзки с българите, с Плевнелиев, с Михаил Миков. Доста много приятели имам и в парламента, които показват изключително загрижено отношение към нас. Надявам се тази есен и българският премиер Пламен Орешарски да дойде в Банат, за да види как живеят българите там, сподели още ген.Никола Миркович.