Ивайло Христов спечели с "Каръци" Международния филмов фестивал в Австрия

В черно-бялата лента мрачната перспектива е пречупена през погледа на неколцина младежи

Филмът "Каръци" на Ивайло Христов спечели голямата награда на журито на Международния филмов фестивал в Австрия - Filmfestival Freistadt "Der Neue Heimatfilm", съобщава Съюзът на българските филмови дейци. Според мотивировката за отличието "филмът представя мизерията на постсоциалистическа България и безнадеждността на едно цяло общество посредством поетични картини и черен, понякога дори абсурден хумор", "Каръци", от една страна, повтаря мита за Запада и неговата филмова и попкултура, но го и разобличава с доза ирония", пише БТА.

В черно-бялата лента на Ивайло Христов мрачната перспектива е пречупена през погледа на неколцина младежи от застинал в развитието си провинциален град.

Всеки от тях е карък от своята си гледна точка, но светлина в тунела винаги има и тя е както в живеца и цветущия живот, който те имат, така и в онази способност, макар и загубени да не губят тънкото си чувство – да обичаш, да се смееш, да помагаш, да плачеш...

Във всичко това има красота, романтика и дори истински романс, което носи големият плюс на „Каръци“ - филмът се гледа на един дъх.

Заслугата, освен на режисьора и сценарист Ивайло Христов, е и на камерата на Емил Христов – показваща тъжната красота на една материална и, за съжаление, духовна нищета, както и на музиката на Кирил Дончев.