Стоянка Мутафова празнува 93-ия си рожден ден на сцената със "Скакалци"

Само в Сатирата Стоянка Мутафва е изиграла досега над 70 роли

Стоянка Мутафова отново ще бъде на сцената на Сатиричния театър, на 2 февруари, когато навършва 93 години. Този път голямата актриса ще видим в спектакъла "Скакалци" от Ст. Л. Костов.

Съчетанието на талант, неподражаемо очарование и дълголетна преданост към театъра е единствено в българския, а може би и в световния театър. Не случайно, по инициатива на Сатирата, подета от Съюза на артистите в България и подкрепена от Министерството на културата, се проучва възможността нейното сценично дълголетие да бъде отбелязано в книгата за рекорди на Гинес.

Само в Сатирата Стоянка Мутафва е изиграла досега над 70 роли. 

Малко известно е, че пълното й име е Стояна-Мария Константинова Мутафова.

Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов", където се изявява едва няколко години (1949-1956).. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия, след това - в класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски" и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той - на 51. Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, журналист и преводач. От него е единствената й дъщеря - Мария Грубешлиева-Муки. Третият си съпруг - актьорът Нейчо Попов, определя като любовта на живота ѝ.