Боршош прави "дом на българското перо" в НДК

Национален център за книгата ще бъде открит към НДК до края на тази година, съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош при откриването на Софийския международен панаир на книгата.

Боршош уточни, че центърът ще бъде място, където ще се срещат българските поети, писатели, драматурзи и се надява да се превърне в дом на българското перо.

Президентът Росен Плевнелиев припомни при откриването на Панаира, че словото е спасявало българския народ неведнъж.

"От векове, написаното определя съдбата на народите, словото е спасявало българския народ неведнъж, в светли дворци, но и в тъмни килии, българската книга създавана, писана и преписвана, тя е оцелявала през вековете и е давала път на надеждата, за нашите прадеди", каза държавният глава.

"Всички знаем, че образованието и културата са именно онези фактори, които носят прогреса и благоденствието на всяко общество, не парите, а духовното богатство и развитие. Ето защо не бива да си затваряме очите за някои негативни тенденции“, каза още държавният глава.

В 42-ото издание на Софийския международен панаир на книгата участват рекорден брой изложители. Тази година фокусът е върху Румъния.

По време на панаира се организира и Софийският международен литературен фестивал, чието второ издание тази година представя литературата от Скандинавския север.

Между 20 и 70 процента са намаленията на книгите и тази година, като могат да се намерят и издания по 5 лв. Събитието обхваща четири етажа на НДК, като представя над 200 изложители на обща площ, надхвърляща 1200 кв. м. Включени са седем чуждестранни участници - Румъния, Унгария, Иран, Сърбия, два руски щанда, институтът "Сервантес".