Днес е Световен ден на танца

Днешният ден, 24-ти ноември, е обявен за Световен ден на танца. Той се празнува от 1982 г. по инициатива на ЮНЕСКО. На този ден целият "танцуващ" свят отбелязва своя професионален празник.

Днес е Световният ден на танца – онова изкуство, при което чрез движение на тялото под звуците на музика се осъществява безсловесна комуникация между хората.

Дефиницията на „танц“ зависи от историческите, културните, естетическите и моралните традиции в едно общество. Той може да бъде ритуален, церемониален, пред публика или за лично удоволствие. Характеризира се с грациозност, елегантност, красота, съпроводен е с ритмични звуци и има за цел да разкаже някаква история или да изрази чувства.

Танцовото изкуство не е оставило физически артефакти, които да се запазят в продължение на хилядолетия и да свидетелстват кога точно то е станало част от човешката култура. Той обаче със сигурност е важна част от церемонии, ритуали, празнувания, чествания и развлечения, дори преди раждането на първите човешки цивилизации. 

Археологически находки предоставят доказателства в полза на това твърдение от праисторически времена - като например 9000-годишните рисунки в скалните жилища Бхимбетка в Индия или пък древноегипетските рисунки в гробници, изобразяващи танцуващи фигури от около 3300 г. пр.н.е.

В европейската култура един от най-ранните записи на танца е направен от Омир, чиято „Илиада“ описва хорея. Ранните гърци превръщат изкуството на танцуването в система, изразяваща всички различни страсти.

Датата съвпада с рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер - реформатор и теоретик на хореографското изкуство, по известен като „бащата на съвременния балет”.

Честит празник на всеки, обичащ да танцува!