Националната библиотека,"Армията" и "Сълзата" в бедствие от леденото торнадо

Националната библиотека и два столични  театъра преживяват истинско бедствие след ледената стихия, помляла София във вторник следобяд.  Всички читални прокапаха, а библитекраи разнасят кофи и книги. Щетите в „Сълза и смях“ и „Армията“ са огромни.

Покривът на „Сълзата“ е пробит. Водата е заляла електрическите табла, инсталацията е претърпяла токов удар и е изгоряла. Фоайето на театъра се е превърнало в езеро, наводнена е и сцената, но не могат да ги отводнят – заради липсата на ток помпите не могат да бъдат използвани.

„Сълза и смях“ е сцена, която се стопанисва от частното читалище „Славянска беседа“. Шансът да им помогне държавата е изключително малък. Директорът Петър Райжеков разкри пред сайта  „Площад Славейков“, че не очаква да се погрижат за тях от Министерството на културата. Зам.-министър Васил Василев обаче заяви, че ще се опитат да им помогнат.

Тежки материални загуби от градушката е претърпял и Военният театър. Там са проявили бърза реакция и са изключили електрическата инсталация. Директорът Мирослав Пашов разказва, че силната буря е вдигнала ламарина от покрива им, откъдето с огромна сила са нахлули вода и лед. Заляти са осветителната и звуковата кабина, което ги прави неизползваеми. Съсипан е втори балкон, където водата се е просмукала в дървения паркет, плюшът по стените е смъкнат, гипсовите орнаменти по тавана са мокри и вероятно ще изпопадат, разказва Пашов. Унищожен е един от наскоро ремонтираните гардероби на театъра, костюмите са вир вода. Всички от администрацията и от техническите служби на театъра са ринали лед от покрива, където ледените топчета и буци са им били до колене.

До началото на новия сезон в „Армията“ ще се възстановяват от пораженията. Театърът е застрахован в „Алианц“, така че притеснения за средства по ремонта нямат.