Вече не е смешно - измислените македонци преминаха границата

Претенциите на Македония за Желязната църква в Истанбул са прекалени - едва ли има по-българска църква в България и в околните земи

Проф. Божидар Димитров

Както е известно, македонските учени и общественици предявиха претенции за Желязната църква в Истанбул. Според тях тя е строена с пари на македонци.

Претенциите на Македония за Желязната църква в Истанбул преминаха една граница, след която не може само да се смеем. Едва ли има по-българска църква в България и в околните земи. Сигурно за строежа й, освен парите на Българската Екзархия, на Българската държава и лични пари на българския княз Фердинанд (доста крупна сума, между другото) е имало дарения и от Велес, Охрид и Ресен, но те са били от българите, живеещи там - и в онази епоха, и днес. Македонците в края на ХІХ век още не са били измислени.

В тази връзка се питам не трябва ли да има ответна реакция? Всички църкви в Македония, строени до 1913 г., са собственост на български църковни институции. От 870 до 917 г. - на Българската автокефална архиепископия; от 917 до 1018 г. - на Българската патриаршия; от 1018 до 1767 г. - на Българската автокефална архиепископия и от 1870 до 1913 г. - на Българската Екзархия.

Добре е в България да бъде възстановена, да речем, най-дълго съществувалата институция (седем века и половина) - Българската автокефална архиепископия. И църковното й настоятелство да предяви претенции върху близо 800 църкви, построени по нейно време. Документи за собственост има в изобилие, някои от тях са в Националния исторически музей и ще ги предоставя на евентуалното настоятелство.

(Коментарът е изпратен от проф. Божидар Димитров на електронната поща на Faktor.bg)