Осман Октай: Орешарски е автентичният кандидат на Доган, целта е да стане втори на изборите

Местан да се кандидатира за президент, за да разбие в полза на десните схемите на ДПС и задкулисието

Вкарват ни в нов план на задкулисието, разработен от библиотекари и московските им другари

Подготвят поредна коалиция между Сараите и Позитано, казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Октай, Андрей Райчев пропагандира, че Орешарски е кандидатура на ГЕРБ, достоверна ли е тази връзка или е манипулация на социолога?

- Райчев е доказан манипулатор в полза на една или друга формация, комерсиален анализатор, по-скоро известен с това, че е в услуга на леви политически формации. Не трябва да се забравя също, че е приближен до Първанов. Вероятно се опитва за породен път да манипулира обществото, влизайки в опорните точки на АБВ, а те са - БСП играят заедно с ГЕРБ и си правят услуги за президентските избори. Тази стратегия лансира и Райчев. Целта е да внушат на избирателите си от АБВ колко много са се дистанцирали от ГЕРБ, с когото само до преди няколко месеца бяха заедно във властта. Реално тезата на Райчев е смешна. 32 партии, коалиции и инициативни комитети се регистрираха за тези избори, никога такъв рекорд не е имало. Това показва само едно – 31 от тях ще провеждат анти- ГЕРБ пропаганда и определят партията на Борисов като основен противник. Целта е разсейване на гласове, а кандидатът на ГЕРБ да не спечели още на първи тур. Дори има регистрирани пародийни кандидати. Целта на тези, които плащат кампаниите им, е да омаловажат, дискредитират и пародират избора за държавен глава, представяйки го като нещо комично и незначително.

- Пародийна ли е и кандидатурата на Орешарски, кой стои зад нея?

- Склонен съм да се съглася с някои анализатори, че Орашарски не е случаен субект в политическото пространство през годините на прехода. Той е един от ярките представители за употреба от  задкулисието. Зад него не е ГЕРБ - повтарям, а ДПС и това трябва да е много ясно. Зад него е и Дилян Пеевски. Но ако погледнем малко по-далече, кой употребява тези посредници, стигаме до катедра „Сигурност“ в Библиотекарския, която се ръководи от бивши офицери от ДС. Преди няколко години те употребиха Орешарски, комбинирайки го със зависимостите в БСП. Направиха го зависимия премиер и днес той си признава това, но така едва ли ни убеждава, че в момента е независим. Вече ясно се вижда, че една от опорните точки в кампанията на Орешарски ще бъде да оправдава провала си като премиер с бившите лидери на БСП и ДПС – Станишев и Местан. Върху тях трябва да бъде прехвърлена и вината за назначението на Пеевски в ДНАС и за превръщането на Орешарски в сламен човек. Но целта на това активно мероприятие е да изчисти вината от Доган и менторите му от ДС, които са истинските кадровици.

- Анализатори се питат - луд ли е Орешарски, че си причинява нов резил?

- Никога не е бил луд. Понавам го от годините като зам. министър на финансите в правителството на Костов, по-късно като зам. шеф на СДС и като кандидат за кмет на София от СДС. Бил е от близкото обкръжение на Христо Бисеров и Йордан Цонев – хората, които винаги са работели със задкулисието, независимо в коя партия са. Да се поставиш в услуга на задкулисието е осъзнат акт, а не лудост и Пламен добре осъзнава това. Две години като премиер на мафията говореше, че е независим, че е просто експерт. Чак сега, като кандидат за президент призна, че е бил зависим. Как тогава да му вярваме отново?

- Какво цели задкулисието с тази кандидатура, която навява негативни спомени?

- Целите са ясно разчетени в няколко посоки – да дискредитират ГЕРБ и Лютви Местан, да подготвят нов мост за управление на ДПС с БСП. Но и най-важното - Орешарски да стане втори на изборите и да отиде на балотаж.

- Реалистична ли е такава изненада?

- Напълно. На последните парламентарни избори БСП имаха около 500 хил. гласа. Сега левите бюлетини ще се разсеят между ген. Радев, Калфин, Татяна Дончева, Жорж Ганчев и Парамов и т.н.. В самото БСП текат тежки колизии. В ръководството са разделени на лагери, ще играят напук на Нинова и кандидата й, а това рефлектира и върху избирателите. Напълно реална е прогнозата БСП да падне до или под 400 хил. гласа. А на ДПС и Доган тази бройка е в кърпа вързана, да не забравяме, че през 2009 г. изкараха 600 хил. гласа. Ако техният вот отиде за Орешарски, той лесно може да се окаже втори в класацията и на балотажа да мобилизира целия протестен вот срещу ГЕРБ. Така задкулисието ще има свой послушен играч в лицето на Орешарски. Това не са фантазии, а сметки с цифри, които едни другари отдавна разиграват.

- Какво е противодействието на този план?

- На първо място възможно най-висока мобилизация на десния избирател и този, който е в центъра. Трябват ясни евроатлантически послания. Надявам се и Реформаторският блок, и ГЕРБ да имат добри резултати. Но Лютви Местан може да се превърне в голямата пречка за амбициите на Доган и кукловодите му. Ако Местан се издигне като кандидат-президент, за първи път в тази игра ще влезе турчин и мюсюлманин. Той може да парализира историческата стратегия на Доган и ДПС на всички президентски избори до сега – на първия тур да подкрепят мюре, като Рената Инджова, а на втория тур, в зависимост от разположението на политическите играчи, да си вдигнат цената, но винаги в полза на ляв кандидат. В момента Местан е кошмарът на Доган.

На последните парламентарни избори ГЕРБ взе около 130 хил. мюсюлмански гласове, но те едва ли ще се върнат при Доган и протежето му Орешарски. Отделен въпрос е дали ще припознаят Местан като лидер, или ГЕРБ отново ще съумеят да ги приобщят и да разширят подкрепата си. Ако задкулисието, чиито корени са около фондациите на Примаков в Москва, целят този план, Местан, който е заявил ясни евроатлантически позиции, ГЕРБ и РБ ще им объркат сметките. Факт е обаче, че Доган за първи път иска да пробие със свой човек на „Дондуков“ 2, а за това той ще използва всякакъв ресурс.

- Как да разчетем заканите на Мустафа Карадайъ, че искат парламентарни избори и стабилност в управлението? Какво значи стабилност на езика на ДПС?

- Новата мъжка секретарка на Доган повтаря само едно - че всяка власт, без участието на ДПС и компания дестабилизира страната, а управлението е нестабилно. От това следва, че трябва да има предсрочни избори, с тяхно участие и на задкулисието в новото правителство. В същото време обществото дава ясен знак, че не иска да вижда ДПС във властта и затова всяка партия, позволила си контакт с тях, се проваля. Проблемът е, че ДПС и Доган отказват да се реформират и да бъдат открита европейска формация. Повече им харесва да са близо да мафията и задкулисието. Задкулисието също знае за тези нагласи и затова търси начин, как да оневини Доган и политиките му за провала с Орешарски. Повтарям – сега целта е вината да бъде прехвърлена върху бившите лидери Станишев и Местан. Това е много удобно за БСП и ДПС, но тук има една важна подробност. За разлика от Станишев, Местан никога не е взимал самостоятелни решения без Доган. Когато се опита да се еманципира от тази зависимост и то по евроатлантически казус, бе изхвърлен от ДПС и публично наказан. Затова единственият шанс на Местан е да играе директно срещу тях на президентските избори и да отцепи гласовете на демократично мислещите турци и мюсюлмани, на хората, които не искат да са крепостни на Доган и ДС. Длъжен е да говори, има и факти, и документи, които трябва да извади срещу мафията. От този ход на Лютви ще спечели демокрацията в България.