​Методи Андреев: От Москва Първанов и Нинова доказват, че партиите им не са български

Източникът на хибридна война срещу нашата държава е сегашното руско ръководство

Скандално е виновниците за АЕЦ „Белене“ да са на отговорни постове в „Лукойл“ и „Радиоактивни отпадъци“

Специалните служби да не позволят на „Нощни вълци“ да водят путинска пропаганда на наша територия, казва пред Faktor.bg депутатът

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Андреев, България свикна на руска пропаганда, а вчера тя се лееше интензивно от руска територия, но от български политици срещу родината им, притесняват ли ви позициите на Георги Първанов и Корнелия Нинова?

- Много странно е, че представител на партията на европейските социалисти, каквато е БСП, на конгреса на Путиновата Единна Русия отправя призиви, които са контрапункт на позициите на ЕС, но и на самата ПЕС, оглавявана от предишния лидер на БСП Станишев. От Москва Нинова иска да отпаднат международните санкции за Русия, а в същото време нейната партия в ПЕС гласува точно обратното – за продължаване на санкциите срещу Русия. Другият момент, който прави впечатление е политическата позиция на бившия президент Първанов, известен и с агентурния си псевдоним Гоце като агент на ДС. Явно Първанов трупа точки пред левия електорат в България, като се представя за лидер на значима политическа сила. Да не забравяме, че партията му е толкова „значима“, че обхваща само първите три букви от азбуката. Такава е и електоралната му тежест – около 2-3%. Първанов казва неща, които биха могли и да звучат добре от устата на един европейски лидер, ако не бяха поставени едностранно. Той твърди, че без Русия не може да има сигурност в света. Това е така, но проблемът е че забравя, че сегашната несигурност се дължи до голяма стеепен именно на имперската политика на сегашното руско ръководство. Да не забравяме, че на 5 декември 1994 г. в Будапеща лидерите на Украйна, Русия, САЩ и Великобритания подписват меморандум за гаранциите за безопасност във връзка с присъединяването на Украйна към договора за неразпространение на ядрено оръжие. Първа точка от този документ е, че трябва да бъде зачитана независимостта, суверинитетът и съществуващите граници на Украйна. Но помним какво се случи преди няколко години – Русия анексира Крим и започна военни действия на територии в Украйна. Ето тези важни обстоятелства забравят и Първанов, и Нинова когато говорят за ролята на Русия в световния мир.

- Основателно ли е твърдението им, че Русия е наистина световна сила?

- Доста пресилено е. Русия е световна сила единствено в областта на въоръжаването. Но превъоръжаването като аргумент вече не е водещо в определянето на една държава като световна сила в международните отношения. Под страх от агресия много страни се съобразяват и променят политиките си. Важно е цялостното състояние на Руската федерация в момента. Не може страна, която има 9 пъти по-слаба икономика от САЩ да претендира за световен лидер. Не може една държава, която сама е избрала да бъде само суровинен придатък да иска да налага световно влияние. Световните претенции на Русия се дължат единствено на огромния ядрен потенциал, който беше натрупан в годините на СССР. Това по никакъв начин не допринася за разведряване в световен мащаб. Напротив - само се усложняват отношенията. Русия има място в световната икономика и дипломация, но само като модерна, демократична страна, която признава правото на другите народи да живеят както те са избрали и не се меси в работата на бившите социалистически страни. А реално от години ние наблюдаваме съвсем друго поведение. Срещу България още от времето на Симеон Сакскобургготски се води една хибридна война. Този факт се признава и потвърждава от всички специални служби. За сега обаче все още никой у нас не назовава публично, както направиха в Чехия, Холандия, Прибалтийските държави, че източникът на тази хибридна война е сегашното руско ръководство. Този факт у нас се замита под колима и не е лицеприятно да се говори публично за него. Това говори за слабост на държавата и политиците. Те са избрани, за да пазят и бранят суверенитета на страната ни, като се потвърждава евроатлантическата ни принадлежност.

- Българските леви партии сякаш се доказват кой повече обича Путин, комплекс или зависимост е това?

- Това усещане е вярно. С говоренето си от Москва и Нинова, и Първанов доказват, че партиите им не са български, а формации, в които е заложен коминтерновския ген, независимо дали се пишат леви и патриотични. Това са хора, които работят изключително за евразийското влияние в една суверенна европейска и натовска държава.

- Има ли посещението им Русия някаква по дълбока стратегическа цел?

- Тази визита е опит да се стиковат действията им за предстоящите президентски избори. Убеден съм, че и Нинова, и Първанов, които са отишли да засвидетелстват уважение към партията на Путин, ще бъдат посъветвани сериозно и настойчиво да имат един кандидат за президент. Това съм сигурен, че ще се случи, защото залогът е дали България ще продължи ясно евроатлантическия си път, или ще бъде поставен президент, който да балансира между Запада и Русия, но повечето случаи в полза на Русия.

- Тези проруски политици активно говорят в интерес на Русия, а в същото време заради тях България бе осъдена да плати нови над един млрд. лв. за реактора за АЕЦ “Белене“. Прикрива ли се с това руско говорене отговорността им?

- В речта на Първанов, прочетена на конгреса на Единна Русия, се казва ясно, че в областта на енергетиката се необходими съгласувани действия между двете страни, като най-добрият вариант остава изграждането на нова ядрена централа. Още когато се заговори за рестартирането на „Белене“, стана ясно, че става дума за руско влияние, и не случайно като строите бе предпочетена руската страна. Има много доказателства и факти за световни фирми, които са се интересували от участие в реализирането на проекта, но печелят предизвестено руснаците, заради политически и бизнес интереси. В един доста съмнителен конкурс е посочена руската „Атомстройремонт“ за победител. Най-скандалното обаче е, че споразумение за изграждане на ректор е подписано преди да бъде подписан основният документ за строеж на атомната централа. Както казва бившият министър Делян Добрев – все едно да си поръчаш двигател, а след това да търсиш вариант да си купиш кола. Има и други много скандални разкрития около „Белене“, необяснимо е, че до сега прокуратурата не е предприела никакви действия. Само се говори за повдигане на обвинения. Но още по необясним в тази посока е фактът, че хора свързани с този неизгоден за България проект продължават да са на високи позиции в държавата.

- Кого визирате конкретно?

- Има изхарчени близо 4 млрд лв. за тази АЕЦ, а нея е няма, там не се произвежда нищо, тоест пропилени са много пари. Това се случва основно при управлението на Станишев и неговите министри Румен Овчаров и Петър Димитров. Безспорно тези двама министри са свързани сериозно със сагата „Белене“. Овчаров има сериозно отношение и към проблема с американските централи, той е преподписал договора, така че центалите да бъдат гарантирани чрез НЕК. Разбирам премиерът, че не иска да бъде реваншист. Да, така трябва да се държи един български премиер. Нормално е на високи държавни постове да има и хора с леви убеждения, стига да са експерти и да са работили за интереса на държавата. Но на какво основание все още представител на държавата в „Лукойл“ е Румен Овчаров? Петър Димитров пък е член на а Съвета на директорите на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ вече три години. Вместо да има разследване за това, което е вършено по време на управлението им, те заемат важни държавни постове. Възнамерявам да задам актуален въпрос до правителството за тези две лица. В случая не става дума за реваншизъм, а за справедливост. Колкото и да са големи експерти, е скандално, че са допуснали сагата „Белене“ и разхищението на милиарди. Недопустимо е да продължават да стоят на тези постове, поне от гледна точка на елементарния морал. Заради такива управленски недоразумения хората приемат за вярна поговорката, че „гарван гарвану око не вади“.

- С група народни представители изпратихте преди дни писмо до ДАНС, МВР и Външно министерство, с което заостряте вниманието им към идващите в България руски рокери от скандалния клуб “Нощни вълци“, очаквате ли провокации?

- Това писмо няма за цел да се забрани влизането им в България. Защитаваме ценностите на ЕС, че хората могат свободно да се придвижват на териториите на други държави. Целта ни е институциите да направят сериозна проверка на лицата от тази рокерска група. Рубладжийските медии започнаха атака срещу нас, че се страхуваме от тази руска група. Няма такова нещо, просто защитаваме авторитета и достойнството на нашата държава. Не искаме преминаването им през България да се използва за пропаганда срещу ЕС и НАТО, и срещу избрания от България път на развитие. Не искаме да бъдем облъчвани с методите на хубридната война, която води режимът в Русия. Не искаме у нас путинова пропаганда, която да налага своите ценности. Нека видят колко хубава е Българи, колко по-добре българите живеят от руснаците, но не и да ни казват как да живеем. Заради това призоваваме властите - да не допускат никакво нарушение на законите от нощните вълци и да не се чувстват недосегаеми на наша територия, ако нарушат суверенитета ни и правят антиевропейска и антинатовска пропаганда. Страни като Чехия, Полша, Германия вече са се сблъскали с действията на тези рокери.

- След ваши актуални въпроси, министър Захариев обяви преди дни, че България ще се включи в инициативата на страните от Източна Европа за създаване на общ съд за престъпленията на комунизма, какво е развитието?

- През август 2015 г. правосъдният министър на Естония е направил предложение по време на среща, на която са отсъствали България, Украйна и Румъния, да се създаде международен съд за осъждане на престъпленията на комунизма. По-късно към тази инициатива са се включили допълнително Румъния и Украйна. В този контекст аз отправих три актуални въпроса към министър Захариева за българската позиция по тази тема. Тя категорично отговори, че България също вече е заявила интерес за участие в тази инициатива, включително и в обсъждането на документа, който трябва да бъде приет за създаването на такъв съд. Това е едно положително развитие, а министър Захариева реагира доста бързо и категорично. България няма да остане изолирана от тази важна инициатива. Но съм сигурен, че когато дойде време парламентът да ратифицира този документ, ще бъде отново обект на вътрешни атаки от лица, които не искат престъпленията на комунистическото минало да бъдат разкрити. Видя се, че създаването на носталгия към миналото и времето на Тодор Живков е една дългогодишна хибридна атака на БСП към българското общество и нашата памет.

- Група парламентаристи бяхте на посещение в Румъния, за да се запознаете как работи тяхната правосъдна система, изненадаха ли ви съседите, или техният опит е по-скоро пиар?

- Миналата седмица бяхме на работно посещение в Румъния. Проведохме много важни срещи с институциите, които работят в областта на правораздаването и борбата с корупцията. Безспорно разбрахме, че Румъния много ни е изпреварила в борбата с корупцията. Тава съвсем не е пиар. Ще ви дам факти от работата на ДНА - националната им агенция за борба с корупцията. За миналата година 357 случая са стигнали до съда. На 1258 лица са повдигнати обвинения. Осъден е 1 министър-председател, 6 народни представители, 1 конституционен съдия, 4 държавни секретари, двама главни секретари. Осъден е и един председателят на агенцията за интегритет АНИ. Наложени са обезпечителни мерки на стойност 452 млн. евро. При 4 производства е поискана конфискация. До сега общо са осъдени 973 лица, 222 условни присъди са издадени и 389 пробационни присъди. Това е накратко статистиката в Румъния. Зададохме им въпроса – когато са избирани хората, които да водят тази битка с корупцията, проверявани ли са за съпричастност към тайните служби на Чаушеско? Отговорът им бе категоричен – правени са такива проверки и не са допуснали нито едно лице, свързано с комунистическия режим, да бъде в новите правораздавателни и следствени структури. Ето, това не се случи у нас. Съдебната ни система бе инфилтрирана с лица, свързани с комунистическия режим. Те се превърнаха в плацдарм за неефективна работа на правосъдната система и за това резултатите у нас да са отчайващи. Как да бъде ефективна прокуратурата ни, след като работи със съветска конструкция. Основава се на чл. 129 от руската конституция. Нашата прокуратура е единствената в Европа, която работи по съветска система. Румънците са се отказали от тази конструкция и затова имат резултати.