​Юрий Фелштински: Ахилесовата пета на Кремъл и Путин е самият Путин

Руските спуцслужби бяха допуснати безпрепятствено да се разпореждат във Великобритания

Кремъл ще направи всичко възможно за създаването на кюрдска държава, за да дестабилизира Сирия и Ирак, но най-вече Турция

Руският президент ще остане на власт дори и руснаците да видят, че яде живи бебета, казва в интервю за apostrophe.com.ua известният анализатор

Юрий Фелштински е руски историк и публицист, който през 1978 година емигрира в САЩ. Автор е на десетки книги, заедно с Алексендър Литвиненко пишат книгата „ФСС взривява Русия“, автор е и на книгата „Корпорация: КГБ и Русия във времето на президента Путин“

- Британският съд постанови, че „най-вероятно Александър Литвиненко е бил отровен с полонии с одобрението на Николай Патрушев и Владимир Путин“. Можем ли да наречем тази присъда „сензационна“?

- Сензационна, дотолкова, доколкото след почти десет години от смъртта на Литвиненко ние все пак чухме от британското правосъдие присъда и тя е обвинителна. Тя сочи двама високопоставени политически дейци на съвременна Русия президента Владимир Путин и неговият приемник на поста директор на ФСС, сегашният секретар на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев. Струва ми се, че по-тежко обвинение е невъзможно да се напише в заключението на съда.

- Съпругата на Литвиненко поиска от дейвид Камерън да бъдат въведени индивидуални санкции срещу всички от списъка на обвиняемите, включително Николай Патрушев и Владимир Путин. Мислите ли, че Лондон може да се реши на такива мерки?

- Великобритания твърде лекомислено се отнасяше към подривната и разрушителна дейнотст на руските агенти в своята страна през последните години. Същото се отнася и за Европа като цяло и, даже и към САЩ.

Но най-много убийства и странни смъртни случаи кой знае защо се случват именно в Лондон. И Литвиненко (2006), и рруският бизнесмен Александър Перепелични, който беше започнал да дава показания на европейските правоохранителни органи за корупцията в Русия (той беше отровен през 2013 година), и подозрителното обесване на бизнесмена, политика, бивш съюзник, а след това опонент на Путин Борис Березовски пак през 2013 година, и „тихата“ смърт от сърдечен пристъп на счетоводителя и финансист на Березовски Бадри Патаркацишвили през 2008 година... И всичко това в Лондон. Това, че руските спуцслужби бяха допуснати безпрепятствено да се разпореждат във Великобритания, както видяхме, е опасно и за жителите на Англия – Литвиненко беше отровен с радиация, която е нанесла вреда на множество невинни хора.

- Какво, според Вас, би било най-тежкото „наказание“ за руските власти?

- Светът отдавна е престанал да гледа на Путин като на човек, на когото може да се вярва. След нахлуването в Украйна Путин стана окончателно персона нон грата в компанията на ръководителите на европейските страни. Но доколкото не му стигнаха или силите, или наглостта да продължи започнатата през март 2014 година война в Украйна, той се прехвъри към Сирия. Целта на подкрепата за Асад е да бъде завладян важен стратегически плацдарм в Сирия, да съсредоточи там определено количество руски войски за провокиране от Русия на глобален близкоизточчен конфликт, в който да бъде въвлечена и Саудитска Арабия.

Тогава, според Кремъл, цените на петрола най-накрая ще се вдигнат до желаното от тях ниво от 100-140 долара за барел (вместо сегашните 30), а рублата отново ще поскъпне, и така Русия отново ще има пари, за да продължи войната в Украйна.

Едновременно със свалянето, бягството или смъртта на президента Асад (а дните на Асад във всички случаи са преброени), Русия ще направи всичко възможно след това да повдигне въпроса за създаването на кюрдска държава, като така ще дестабилизира Сирия и Ирак, но най-вече Турция, която е член на НАТО.

С други думи, руската намеса в сирийската гражданска война има за цел отслабването на НАТО и завоюването на плацдарм за военен конфликт със САЩ на чужда територия.

Путин търси поводи за конфликти. Той беше инициатор на Втората чеченска война през 1999 година, нахлуването в Грузия през 2008-ма година и в Украйна през 2014-та, намесата в гражданската война в Сирия... Да не забравяме и сваления над Украйна от руски войски малайзийски самолет...

Можем ли на този фон да намерим за Путин достатъчно наказание за убийството на един човек?

Най-доброто наказание за него ще бъде пълното отрезвяване на ръководителите на европейските държани, преди всичко на Великобритания от илюзиите, които и до сега са достатъчно силни. Главната заблуда е, че „Русия ни е нужна за борбата с международния тероризъм и ИД“. Но това не е така. Ако Путин сметне, че му е изгодно или неолходимо да се бори с Халифата, той ще го направи независимо от действията и мнението на Запада. Ако реши, че му е полезно да подкрепи ИД, както засега подкрепя Асад,

Словесното осъждане от страна на САЩ или Европа изобщо няма да го спрат.

-  Кое е най-уязвимото място на Путин и Кремъл?

- Ако утре покажете по руската телевизия документален запис как Путин яде живи бебета-нищо няма да се промени. Въпреки всичко той ще остане на власт и ще продължи да бъде президент на Русия. Народът, общественото мнение и избирателите до толкова не влияят на руското правителство, а правителството до толкова не зависи от народа, че Путин и Кремъл в буквалния смисъл на думата нямат уязвими места, освен едно единствено: самият Путин и създаденият от него режим.

Както Съветският съюз се разпадна през август 1991 година и този режим ще рухне под тежестта на утопичните, а затова и неизпълними задачи, главната от които е създаването на „нов световен ред“ под егидата на Русия, оглавяван от Путин.

Така че, най-уязвимото място на Кремъл и Путин е самият Путин.

Превод: Faktor.bg