Ген. Атанасов: Българските специални служби са пробити от мафията, а тя работи за руснаците

50 години чакахме да дойдат американците, а те пратиха само два танка, не дай си боже московски ботуш да стъпи тук за трети път

Русофилското пространство у нас се преструктурира, вероятно готвят нов проект

Националните медии като БНТ, БНР и БТА са някъде плътно вляво и с поглед на Изток, а Кремъл е пуснал цялата си пропаганда, казва пред Faktor.bg шефът на вътрешната парламентарна комисия

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Атанасов, отношенията между НАТО, ЕС и Русия са обтегнати, заплаха ли е режимът в Кремъл за България и Балканите, необходима ли ни е подкрепа от техника и жива сила?

- Ще започна с една шега, която всъщност е доста сериозна – голяма част от моето поколение 50 години чакаме да дойдат американците, а те пратиха само два танка. България е член на НАТО и съгласно съюзния договор имаме право да разчитаме на защита при заплаха за националната ни сигурност. Изострените отношения между НАТО и Русия налагат ние да вземем мерки, защото сме гранична държава. Не смятам, че има опасност от военен конфликт, но има опасност от провокации и тези рискове трябва да бъдат минимизирани. Ежедневно постват данни за облитане на руски самолети близо да нашата граница. Но по-важен е другият въпрос – няма опасност от гореща война, но явно светът навлиза в някаква особена фаза на обледяване на отношенията. Както винаги в такива ситуации пропагандната война е в пълна сила. България категорично в настоящия момент е жертва на специална руска пропагандна война. Има специално отношение на Русия към България. У нас е активирана цялата агентура на руските служби, агентурата за влияние, изкарана е на терена да облъчва българското население, колко несправедливо се отнасяме ние към братския руски народ. Всякакви средства са пуснати в действие и се вижда, че изключително много финансови средства се наливат в медийното пространство за формиране на обществено мнение в полза на Русия.

- Реално има ли оценка какво трябва за превъоръжаване на българската армия и службите?

-Такива изчисления са правени, но сме много назад в това отношение. Имаме несвъмстимост с нашите партньори от НАТО. Например в авиацията ние нямаме съвместима бойна техника с НАТО. Нашата икономика е слаба, брутният ни вътрешен продукт не е висок и не разполагаме с финансови възможности за обновяване на военната техника. Съгласен съм,че са ни необходими повече средства, но в същия момент на военните трябва да им е ясно, че много повече средства са необходими в социалната сфера, ние сме държавата с най-ниски заплати и пенсии в ЕС и освен това поради конкретни политически причини имаме много нисък ръст на инвестиции в икономиката. Социално икономическите проблеми са сериозни и това пречи на възможността да бъдат превъоръжени българските сили с модерна и надеждна техника. Именно заради това трябва на този етап да разчитаме на нашите партньори за гарантиране на сигурността в района.

- Защо в обществото се налага усещането, че САЩ ни окупират, че губим суверинитет?

- Това невярно усещане е следствие на острата пропагандна война, която се води на наша територия. Тя има своите политически представители и в парламента. Ежедневно някой излиза на трибуната и обяснява, че ние сме колонизирана държава и че нарушаването на братските връзки с Русия са в наш ущърб. Всички тези клишета и цялата тази пропаганда, която работи тотално, но на нея не и се противодейства. Забелязвам, че националните медии като БНТ, БНР и БТА са някъде плътно в ляво и с поглед на изток. Явно, че хората, които са използвани за това са навсякъде в българските медии. Много силно работи тази част от руската пропагандна машина. А в някои от медиите дори грубо се поднасят нещата. Но явно тази русофилска среда се преструктурира, забележете, че това сдружение „Русофили“ с някой си Малинов напуснаха БСП. Говори се, че ТВ7 ще бъде управлявана от тази среда, а подобни хора откровено лобират в интерес на руската държава. Но много важно е да разберем, че въпросът не е да се настройваме срещу Русия или да се води антируска пропаганда, проблемът е, че няма реципрочен отговор на българската държава, като институции и политика на агресивната пропаганда на Русия, а така се промива съзнанието на българския народ.

- В Европа срещу тази хибридна война правителствата вече провеждат хибридна защита и противодействат, а нашата държа сякаш не вижда проблема?

- Нашето правителство начело с премиера Борисов се опитва да води политиката на цар Борис Трети, но перефразирана – никога срещу Русия, винаги с Америка и Европа. Аз разбирам премиера, България е малка, с несигурна икономика и финанси, член на НАТО и ЕС, но в същия момент се превръщаме в някаква важна гранична зона. Затова не дай си боже руснаците да дойдат трети път по нашите земи. Двукратното стъпване на руския ботуш се отрази изключително негативно на развитието ни като държава. Аргументите са публично известни и да не говорим какви солидни суми са изтекли като плащания към Русия от нас. Платили сме си многократно това освобождение от Русия. Тази балансирана политика се опитва да води днешното правителство начело с Борисов. Имаме негативния опит от двата пъти стъпване на руснаците в България, трябва да спрем поредните им амбиции.

- Русофилите внушават, че дори и по Живково време не сме били зависими по отношение на сигурността от Москва, до колко това е пропаганда?

- За военните части нямам обективен поглед, но искам да посоча няколко факта, които са безспорни, но се неглижират и прикриват. И това е част от тази пропаганда. Истината е, че сме били дълбоко зависими от съветската система. Първо във всяка една българска специална служба е имало орляк от съветници на съветски служби, с ръководител на тези наблюдатели, който реално е контролирал цялата дейност на българските специални служби. Всички главни управление на ДС са били под контрола на СССР. От 1973 г. има сключен договор между НРБ и СССР за сътрудничество в областта на специалните служби, който е подписан от съветска страна от шефа на КГБ Юрий Андропов а от българска, ако не се лъжа от Ангел Солаков, цитирам по памет. Там има един специален текст, в който се казва, че двете страни се задължават да си сътрудничат, като направят пълен обмен на своите оперативни позиции при съвместната им експлоатация при общи операции. Това означава, че СССР когато са планирали всяка операция по света е могло да се възползват от агентите на нашите спец служи и от другите създадени оперативни прикрития. 25 години след промените когато има отпор, че не трябва да бъдат оповестявани документите на бившите специални служби просто искам да кажа, че цялата информация, с която те са разполагали е известна на съветските тайни служби, респективно на руските. Така че от кого и какво крием? И към днешна дата една от най-важните специални служби е военното разузнаване. То е било на абсолютен контрол от ГРУ. Всички наши офицери задължително са преминавали едногодишен курс за подготовка в ГРУ. За съжаление и към днешна дата една не малка част от военното разузнаване са именно такива офицери. Ние не знаем от тях кой къде докладва. Так че онази тотална зависимост на НРБ от СССР е минавала през тези специални канали и до ден днешен.

- Пробити ли са в момента нашите служби от руски агенти, от вашето време в НСС са гонени руски дипломати-шпиони от България?

- През 2001 г. бяха помолени по съответния начин да напуснат нашата страна трима руски дипломати по доклад на тогавашната НСС, която аз оглавявах. Ако те не бяха напуснали доброволно щяха да бъдат експулсирани. Единият от тях Смирнов беше уличен, че се намесваше пряко в политическия живот на България. Това е човекът, който работеше за създаването на Атака. След напускането му от България този политически проект беше замразен и реанимиран през 2005. Имаха готовност да го пуснат в оборот още през 2001 г но поради отстраняване на създателя му можеше да бъде дискредитиран. Така действат руските служби у нас. Неслучайно това формирование Русофили напусна БСП и заяви политически претенции…

- Може би готвят нова партия?

- Държавата трябва да има информация чрез своите служби дали има руска връзка в този ход. Аз не знам, наблюдавам отстрани с експертен поглед тези процеси. Но това говори, че тук са инвестирани много сериозни финансови средства за поддържане на руския интерес.

- Пробити ли са службите ни от руски агенти?

-Не искам да генерализирам, аз имам притеснения за други пробиви в нашите служби, които е възможно да бъдат използвани индиректно и от чужди специални служби. За съжаление на възлови позиции в нашите служби има хора зависими от организираната престъпност. Доказано е, че по оперативен път, че руските служби много умело се възползват за такъв вид вербовки през организираната престъпност. Тоест - двойна езда. Някой си мисли, че получава пари от разбойниците, а всъщност го прослушват от чужди специални служби. Нямам представа защо се забавят определени кадрови решение, може би кабинетът няма достатъчно доказателства, но ако са налице оперативни игри с чужди служби няма нужда от доказателства, а от решителни кадрови действия.

- Съществува ли у нас организиран център на руската пета колона?

- Тези, които обслужат руските интереси в България действат като добре организиран оркестър. Имат си ниски и високи тонове, всякакви инструменти. а ние като държава сме приели една твърде висока търпимост към тези лица, защото голямата част от хората в България изповядват либералната демокрация. Убеден съм, че държавата е длъжна да затегне този контрол. Не искам да посочвам конкретни имена и среди, които свирят и дирижират този оркестър. Всеки може да ги забележи, по делата им ще ги познаете. В този ред на мисли трябва по линия на парламентарния контрол да проверим, кои от специалните ни служби имат външни договори за обучение и квалификация на своите служители. Мисля, че и ДАНС и ДАТО имат такива договори за обучение с УНИБИТ,библиотекарския университет, а това е изключително рисково, защото не бива такива служби да показват своя щатен състав на частни корпорации, които могат да търгуват с такава информация. За съжаление това се е случило, този риск е консумиран.

- При правителството на Орешарски?

- Да точно по това време.

- Усеща се голяма атака срещу военния министър, външния и енергийния от определени среди, това част ли е от хибридната война, повеждана чрез нашите русофили?

- През този оркестър и средата, която контролират имат много солидни възможности за пропаганда срещу реформите. Хвърлят целия си ресурс, защото много скъпо им е струвало да извоюват тези си позиции и сега не искат да ги загубят. Говоря за сериозни финансови инвестиции за завоюване на агентурни позиции във всички свери на държавното управление и с нокти и зъби сега ще ги пазят.