Костадин Чакъров: Само по американски с 38 мм Колт можем да изравним шансовете в обществото

Ако не беше довереното лице на Сталин – Георги Димитров, щяхме да останем само по билото на Стара планина

Българските дисиденти търсеха само по-голям черпак - пълни некадърници, с абстрактни образователни дипломи, агресивни посредственици

БСП носи отговорност за подписването на програмата РАН-ЪТ, съсипаха България, казва пред Faktor.bg последният съветник на Тодор Живков

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Чакъров, защо близо 150 години левицата гледа на братушките като на свещена крава, трудно прави разлика и между СССР и Русия?

- За това има причини. Историята е категорична – турската империя е била 500 години на Балканите, а Русия – 300. Това са два незаобиколими фактора. Оставям това, че с щитовете на руските войници българската държава беше изровена от пепелта на историята. Целият 20-и век мина, макар и с разнопосочни знаци, в непосредствена връзка с Русия и СССР. Тук искам да припомня една мисъл на проф.Андрей Пантев, която казва, че не може да застанеш срещу народ, с който имаш една и съща дума за „майка, любов, хляб“. Русия има едно не само геополитическо, но и човешко присъствие в България. И нека да видим числата – над 300 000 българи са работили по времето на социализма в СССР, там си вадиха прехрана, там създадоха семейства. Тези хора в Коми и по големите строежи на СССР се чувстваха добре. Нашите специалисти бяха в земеделието и строителството и днес може само да съжаляваме, че загубихме тези позиции, заради хора, които искаха да се докарат на Запада. Да не говорим за това, че в онова време се къпехме в суровини – газ, нефт, на невероятни цени. Когато барел петрол беше по 300 или 350 долара, ние го получавахме за 50-60 рубли. А имаше години, в които продавахме, срам ме е сега да го кажа, по 3 милиона тона суров петрол, който преработвахме и изпращахме на средиземноморската борса, от където печелехме стотици милиони долари. Газта беше 20 долара на хиляда кубически метра, а сега е към 475, а сега като ни заобиколи и Южен поток, може да стигне до цена от 600 долара, а баба Гицка да не може и чая да си стопли. Това са факти, които никой не може да ги отрече. Народът е почувствал по джоба си връзката си с Русия, и за тези неща няма как някой да го излъже. И това усещане няма нищо общо с носталгия или някакво абстрактно, славянско чувство.

- Но днес сме членове на ЕС и НАТО, къде е пресечената точка между любовта към Русия и българския национален интерес?

- Мое лично убеждение е, че ние направихме катастрофални промени във външната си политика. Наплюхме кладенеца, от който пиехме вода. Какво ни пречеше да присъстваме на руските пазари с нашата хранително-вкусова промишленост, с фармацията, със работници и специалисти. Ние просто се отказахме от един огромен пазар, за който се водят войни. Една група хора ни предложиха катастрофална външна политика и тя се изразява в голия лозунг: „Европа ще ни храни, а НАТО ще ни брани“. Защо трябваше да изоставим традиционни пазари и връзки, кое налагаше да го правим? Ами отговорът е много прост – за да могат шепа политици с антируски позиции да бъдат в някакви са платени ведомости. Загубихме пазари, заради авантюристи, които 25 години лъжеха народа, че влизаме в една обетована земя. Както Желю Желев написа в последната си книга, за „да закачим вагона на една бедна България на влака на богатия Запад, който ще ни издърпа към светло бъдеще“. И какво се получи – богатият Запад ни смаза пазарите, взе ни квалифицираната работна ръка, остави ни на слугинаж и срещу какво – срещу някакви съмнителни европейски ценности. Последните 25 години ни пробутват корупционни схеми и ни внушават, че в това има някакви ценности. Това не го приемам. Ние сме християни и за мен има само християнски ценности. Ние всъщност се оказахме една държава, която се опитва винаги да хитрува и да чака от някъде нещо да спечели. Така беше по време и на Първата, и на Втората световна война, когато преживяхме две национални катастрофи. Ако не беше довереното лице на Сталин – Георги Димитров, щяхме да дадем половин България на Гърция, другата половина на Югославия, а ние българите щяхме да останем по билото на Стара планина.

-  И Путин, и Русия обаче се държат с българите като с крепостни селяни, демонстрират нескрито имперско превъзходство и високомерие?

- Ами, каквото повикало, такова се обадило, ние вече 25 години имаме откровено враждебно отношение към Путин и Русия. Кой формулира пръв, че Прибалтика и България са прифронтови държави – госпожа Нюланд. Кой пръв обяви, че руснаците прелитат със самолети и ние трябва да сме в бойна готовност – Ангел Найденов от БСП. Кой обяви, че ние сме в хибридна война с Русия – министър Шаламанов. Това са все хора, които, за да се докарат и да осребрят политически дивиденти и потупване от централите в Брюксел и Вашингтон, говорят с такъв език. Аз не съм чул досега Путин да казва, че сме прифонтова държава, или че сме в хибридна война. Тезите ние сами си формулирахме. Освен товва има една стара латинска максима – което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола. Сега Англия говори за своето величие, а САЩ говори за мисията, която имат на планетата - да утвърждават ценности. Това им позволи да навлязат в Ирак, да го обявят за терористична държава. После доказаха обратното - че няма ядрено оръжие за масово поразяване, нито поддръжници на „Ал Кайда“, но бяха убити стотици хиляди и обесиха президента. Какво стана в Либия - бомбардираха я и доведоха държавата до пълен хаос. Виждате какво става сега в Сирия. Преди това бомбардираха Югославия и Косово, и създадоха нова държава, като направиха най-голямата база в Европа – Бонсил. Когато обаче Русия започне да говори за своето величие, да се доказва като велика сила – ау-у-у. Имала имперски амбиции.

-  С политиката си към Украйна  Путин не си ли спечели славата на агресор?

- Първо, такава държава Украйна никога не е имало. Съветският съюз я създаде и я насели със стотици работници, които изпрати с някаква емоция, че ще сменя пролетарския състав на населението. Така че Украйна като държава никога не е съществувала. Тя е била поделяна между Полша и Русия. СССР и даде статут на държава. Да не говорим колко войни са водени за Крим. Нека да ви припомня кой на Майдана раздаваше чай и кексчета и курабийки - ами това беше Джон Маккейн. Аз, обаче, не видях по времето на вълненията в Америка, които бяха след убийствата на чернокожи, руски представители да раздават чай и кексчета на американците. След като Путин беше обявен за диктатор, военолюбец и агресор, аз взех една карта и на нея знаете ли какво видях – знаете ли колко нови бази на НАТО има след разширяването на ЕС през последните 20 години – 200. След това взех картата на САЩ и си казвам – сега ще го хвана лошия Путин в крачка и започнах да търся бази на руснаците около Америка. И какво се оказа – няма нито една. Аз нещо не разбирам – 200 срещу 0, кой тогава е агресорът, кой води имперска, агресивна политика. Путин ли е агресорът или тези, които създават бази на Алианса?

- Да не би да внушавате, че определени кръгове имат интерес Путин да бъде тенденциозно сатанизиран, а инак той си е един добър и почтен президент?

- Да и това са хората, които си пазят парите. Това са световните банки и корпорации, те са силата, която иска да излезе на пазара. Проклятието съм го казал – едните са арабите, които живеят върху петролни полета, но те са в перманентни войни, племенни разпри, преврати. Там големите корпорации са хищници, които държат ръката на кранчето на петрола. Другото проклятие е Русия, защото има Урал и Сибир, там са огромните залежи на метали, злато, диаманти, нефт, газ. Някой искаше да сложи и там ръка и в един момент дори бяха успели. Ходорковски, например, когато го арестуваха, водеше тайни преговори да бъде подкрепен за президент, като гарантираше на Запад едностранно ядрено разоръжаване и да изкара структурата на капитала и собствеността от Русия. Това е проклятието на Русия, защото който държи Урал и Сибир - тези две територии със суровини, ще командва в света.

- Но освен суровини, какво друго предлага Русия на света - икономиката й е нерентабилна, финансовата криза е факт?

- Това не е въпрос, който ни влиза в работата. Нека да ги оставим да се оправят сами. Защото като се видят задлъжнялостта и валутните възможности, с които разполага Русия, страната може да се оправи. Едно време беше модерен изразът „износ на революция“, сега е модерно да се говори за „износ на демокрация“. Не можем да искаме демокрацията на Сена и на Темза да бъде тази, която е в Сибир или тайгата. Ние сякаш изкуствено величаем блясъка на Европа и просперитета й, а видите ли Русия е някакъв тъмен субект, тъмна цивилизация, брутална и свирепа. В света има над 210 капиталистически страни, които също имат пазарна икономика и частна собственост, но през цялото време ни навират само 7-8 европейски държави като модел. Защо? Ами защото те имат уникално колониално развитие. Англия има 35 млн. квадратни километра колониални владения, а заедно със Франция държат 85% от територията на всички колониални владения в света. Една Белгия е сложила ръка на диамантите и златото на Африка и прочие. Русия е една друга цивилизация, тя има свои вътрешни закони и закономерности. Империите никога не загиват. Не се е.....те с Русия.

- Фаворизирате Русия, но наследниците на комунистическия елит избраха децата и внуците им да учат, живеят и работят не в Москва и в Сибир, защо се получава това разминаване?

- Ама аз не отричам предимствата на тези страни, те са очевидни и никой не ги крие – там ароматът е на „Нина Ричи“, а в Москва – на обикновен одеколон. Само че защо не говорим за капитализма в Латинска Америка, в Азия, в Африка. Истината е, че голямото предателство след промените дойде от разни колежанчета, независимо от кои партии, които първи се нагодиха към блясъка и благоденствието на Европа. Голямата част от тях бяха от левия сектор, няма какво да го крием. Това, обаче, не означава, че добри неща се случиха за народа. Върхушката на БСП 25 години се крепи на базата на компромиса и на разпродаването на своя капитал. БСП не говори за своята история, за социалистическия период – нито добро, нито лошо. В България реално нямаше дисиденти, а имаше една голяма група интелектуалци, които не бяха нищо друго, освен хора на чирпак, които се бореха за още по-голям черпак. Това бяха нашите дисиденти - пълни некадърници, с абстрактни образователни дипломи, агресивни посредствени, които не са произвели придадена стойност, не са забили един пирон, не са изкопали една торба с картофи, а камо ли да знаят как се управлява държава. Сега вече дойде време да си носят отговорност, след като 25 години само разпродаваха държавата. Сега вече ние не сме около, а ние сме в катастрофа.

- След катастрофата на държавата не катастрофира ли и БСП, която има огромна вина за състоянието, в което се намира страната днес?

- БСП има ново ръководство и аз му желая да успее. Но това, което трябва да направи, за да се случи промяната в партията, е да скъса радикално с предишния си стил на управление, като започне с отговорите на въпроси, които им задава историята и народът. Не може 45 години да си градил един модел, след което да го захвърлиш и да правиш капитализъм, загърбвайки всичко предишно. БСП трябва да отговори кой й даде правото да подпише програмата РАН-ЪТ. Тя беше подготвена 100 % от БСП и в нея е записано, че България тръгва по пътя на капитализма и свободната пазарна икономика. Посочете ми конгрес, пленум, конференция, на която да е било възложено на ръководството на БСП да приеме такъв документ. Кой възложи на БСП да приеме промяната в конституцията, че единствената защитена собственост е частната, когато Европа защитава и кооперативната, и общинската, и националната и т.н. БСП трябва да отговори защо стана и с едноминутно мълчание се поклони на Дими Паница, а не стана да се поклони на Никола Йонков Вапцаров. Защо прие Възродителния процес да го заклеймяват в парламента. И на още много въпроси ще трябва да отговори. Ако няма въпроси и отговори, ще постигнем единствено ефекта – да слагаш компреси на дървен крак.

- Мая Манолова и Николай Добрев вече се заеха да обновяват БСП, превръщат я в МОЛ, вярвате ли, че могат да бъдат реален двигател за промяна на столетницата?

- Промените в една партия не стават с пожелания, а аз виждам само това в намеренията на тези социалисти. Сега нали е модерно да се задава въпросът КОЙ. Аз обаче мисля, че трябва да се допълни – КОЙ Кого - излъга, измами, ограби…Това е въпросът, който се задава във всяко общество. И както са казали марксистите, когато едно общество е бременно с противоречия и деформации, революциите са акушерка на историята. Но за да не оставя впечатлението, че съм свиреп и гаден комунист, който знае само Ленин, Енгелс и Маркс, ще припомня една мисъл, която направи американското общество велико. Тя, разбира се, е твърде далеч от кауза, за която работиха Вашингтон, Хамилтън. Тази мисъл се е родила някъде в дивия Запад и звучи така: Господ създаде бедните и богатите, силните и слабите. Да бъде благословен Колт, който създаде 38 мм револвер за изравняване на шансовете.