​Асен Генов: Атаките срещу нас са шум в системата - издават страх и яростна съпротива на модела КОЙ

Скандален е фактът, че медия, на чийто рожден ден присъства целият политически елит, се опитва да въвлече прокуратурата и да я ползва като бухалка, казва пред Faktor.bg активистът на Протестна мрежа

Интервю на Косара Белниколова

- Г-н Генов, има ли организирана атака срещу Протестна мрежа, свързана с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов и мистерията с инициалите Д.П.?

- Отговарям в лично качество, но вярвам, че приятелите ми от Протестна мрежа няма да изразят несъгласие с думите ми. Със сигурност, тече усилена съпротива срещу нас. Не знам за кои точно публикации ме питате, но те не са една или две и същността на всяка една от тях е вопъл, в защита на това, което се наложи в публичността като символичен образ на конспиративно, ретроградно, реставраторско и откровено пропагандно и клиширано, стереотипно мислене, насочено срещу всички демократични стандарти, европейската и атлантическа ориентация на България.

Нападките срещу ннас са безпочвени, дълбоко конспиративни, абсолютно неинформирани и тотално пропагандни клишета, които са изцяло в услуга на статуквото. Същото статукво, което главният прокурор нарича “властови механизми”, а ние, аз и приятелите ми от Протестна мрежа, наричаме моделът КОЙ — порочно и вероятно криминално срастване между икономическа власт и концентриран в “Банката на властта” обществен ресурс, който е обвързан с медийната империя на “Семейството и приятели”, която, чрез медийните си бухалки, отново генерира власт и достъп до обществени ресурси и се саморазправя с неудобните публични и политически опоненти.

В този смисъл, реакцията срещу мен и другите членове на Протестна мрежа, е именно такъв опит да бъде заглушено всяко усилие да се насочи обратно общественото внимание върху това, което вълнува гражданите вече дълги месеци, след като моделът КОЙ се опита да сложи ръка и върху националната сигурност и борбата с организираната престъпност и контрабандата през юни, миналата година… Помните как започна всичко?

- Как приемате факта, че медийни босове като Блъсков и Юлий Москов, смятат, че не трябва да ви се обръща внимание и да се отразяват акциите ви?

- Блъсков не желая да го коментирам. Речниковото определение за “клевета” е “Лъжа, с която се злепоставя някой”. За мен, образът на Блъсков е неразделно свързан с фалшификата на партийната книжка на Софиянски. Това беше лъжа, целяща да злепостави някого. Речникова дефиниция! Клевета по учебник. За него няма какво да говоря, освен, да го приканя за пореден път да уреди кредитните отношения на вестника си с КТБ, ако той е собственик, издател или друг и ако публичната информация за фирмите-кутийки, финансирали медиите на “Семейството и приятели” е вярна. Аз нямам причини да се съмнявам в тези данни, а Блъсков дължи отговори на тези въпроси. Друго няма какво да коментирам. Изхождайки от клеветата с партийната книжка, аз поставям всяко негово следващо твърдение под съмнение.

Юлий Москов? Човекът, който в ефир употреби израза “Не се знае на чий задник държите ибрика” и който си послужи с не по-малко клевети от Блъсков? Какво да го коментирам и да му придавам стойност с думите си, като член на Протестна мрежа? Той се показа в цялото си “великолепие” и неподправеност по БНТ. Разкри “уникалния си натюрел”, отклонявайки разговора по същество и обсипвайки публични лица с обиди, клевети и лъжи. БНТ би следвало да се замислят сериозно за редакционната си политика.

Всичко това е шум. Шум в системата, който издава страх и яростна съпротива на модела КОЙ и периферията, около него. Страх, защото светлината на общественото внимание действа като горещината на нощната лампа — комарите и мухите изгарят, в близост с ярката светлина на прожекторите или поне се лутат заслепени.

Смяната на поколенията и демаскирането на тотално девалвиралия обществено-политически елит на подменения преход, на сервитута на БКП, ДС и метастазите й в посткомунистическа България с новото политическо и обществено мислене, отдалечаващо България от орбитата й в постсъветското пространство, е болезнена за до болка познатите ни физиономии на неосъществилия се преход. Съпротивата им е жестока. Подобно на заслепените мухи и комари, в светлината на нощния прожектор.

- Каква е истината за връзките ви с кръга „Типинг поийнт“?

- Нелепи и несъстоятелни. Пропагандни клишета от репертоара на крайно левите и неокомунистически движения. Подобни, макар и не толкова обострени тези, ползваха социалистите и националистите в тяхната антиевропейска кампания на изборите за Европарламента. Национал-социалистическа, популистка пропагандна реторика. Пълни глупости.

- В прокуратурата е подаден сигнал срещу Протестна мрежа, какви са мотивите?

- Това е опит да бъде въвлечена прокуратурата в саморазправата на модела КОЙ с граждани, които се обявяват за неговото демонтиране. Неслучайно шегата е “П. Иска да Каже”… Кой внася сигнала? Човекът, когото П. избира нееднократно да говори през неговата т.нар. медия.

В личен план, нямам никакви страхове и притеснения. Това е втори такъв сигнал. Дори трети. Нито аз, нито приятелите ми можем да бъдем уличени или обвинени в корупция, злоупотреби, стандарт на живот или други действия и признаци, които да дават основание, подобни смехотворни сигнали да бъдат вземани сериозно.

Скандален и притеснителен е и фактът, че именно медия, обявяваща се за медия Номер 1, на чийто рожден ден се изсипа целият политически елит, вкл. и представители на репресивните органи, се опитва да въвлече прокуратурата и да я ползва като разширение на политиката на медиите-бухалки от кръга “Семейство и приятели”.

Уверен съм, че Прокуратурата ще реагира по единствено възможния правилен начин и няма да се поддаде на опитите да бъде инструмент за публични репресии и медийни екзекуции.

- Вие също внасяте сигнал в държавното обвинение, за какво е?

- Ще стане ясно днес в 13:30. Не бих искал да изпреварвам събитията с коментар