​Гамизов: От Патриотите зависи дали ще има европейска цивилизация, фес или миризлив казашки ботуш

ГЕРБ и РБ ще бъдат заложници на мръсните антибългарски интереси на Путин с АБВ

ДПС практикува обратен расизъм и злоупотребява с малцинствата, тя е опасна криминална група

Ако не сме в НАТО и ЕС, Русия щеше да ни окупира заради „Южен поток”, казва пред Faktor.bg лидерът на Гражданска лига на България

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Гамизов, ако идеята за двупартийно правителство с плаващо мнозинство стане факт каква ще е перспективата, след като реформаторите през ден менят позициите си?

- Всички ще си менят позициите, защото ситуацията се оказа наистина сложна. Едно е сигурно – реформи или големи промени практически ще е невъзможно да се правят. Чакат ни много тежки и трудни дни, но това е демокрацията – на който не му харесва може да отиде да живее в Северна Корея или Русия. Налага се да се научим да правим неща заедно и трябва да се научим да правим компромиси.

- Не трябва ли ГЕРБ и РБ да демонстрират, че могат да управляват заедно дори и за по кратък период, в името на една цел, за да получат мнозинство за следващите избори?

- Който взема власт с идеята да получава дивиденти и положителни оценки за бъдещи периоди и избори рядко успява, рядко ги печели. Нека да ги оставим да управляват сега, а не в бъдеще отново. Сега е време да се решават катастрофални проблеми, а не да се правят тънки сметки.

- Къде се къса нишката между ГЕРБ и Реформаторите и кое ги свързва? Кой ще отстъпи за касуза КТБ - имат диаметрално противоположни становища дори в комисиите?

- Съвсем ясно е, че различията са личностни, а не принципни. Много грозни и тежки думи си наговориха през годините и от двете формации, които трудно се прощават. Сега е трудно да седят на една маса, но се налага. Затова беше важно да има истинско гражданско общество, което да може да им предостави неутрален терен и да потушава страстите. Но т.н гражданско общество, което обсеби тази роля по времето на протести в лицето на протестъри и хора като г–н Близнашки предпочетоха да станат временни служебни управляващи и опорочиха идеята. Класически пример на безотговорност към обществените задължения.

- Членовете на ДСБ приеха твърде тъжно новината за бъдеща коалиция. Праволинейните костовисти не се радват особено. Възможно ли е с големите си претенции тъмносините да целят като последен шанс да провалят новия кабинет с помощта на АБВ, БСП и др.?

- Противно на очакванията считам, че не е време за конспирации и аз няма да ги подклаждам. Това не е важно. Костов няма влияние върху всички в РФ. И да искат, и да не искат, ДСБ ще трябва да подкрепят правителството, ако не искат ДПС и Путин да ни управлят директно пак.

- Как гледате на варианта предсрочни избори 2 в 1?

- Ако се състави правителство не вярвам да има скоро избори, но може да стигнем до бунт, ако това правителство се занимава с нагаждане на интересите на всички в народното събрание, а не решава проблемите на българите.

- ГЕРБ ще разчита на АБВ и ПФ за определени политики, капан ли са двете формации за всяко управление?

- Не видях в програмата на ПФ русофиски или антиевропейски уклон. Прочетете какво предвиждат за енергетиката. В никоя друга програма няма толкова ясна позиция срещу “Южен поток“, “Белене“ и т.н американски дългосрочни договори. Цялата злост към ПФ идва от към ДПС, защото така се стекоха обстоятелствата, че ПФ е в тяхната обичайна роля в този момент, но за ДПС нещастие не желае да се забърква поне според програмата си в руските енергийни престъпления, както и в корпоративните на западни компании. АБВ са нещо друго. Първанов е бедствие от което трябва да се пази всеки в България, а бъдещото правителство трябва да е много внимателно от подадената ръка. Двете безспорни процивилизационни партии (ГЕРБ и РБ) ще бъдат заложници на мръсните антибългарски интереси на Путин с АБВ на Първанов. Дано ПФ да осъзнават, че сега от тях ще зависят много неща - европейска цивилизация, фес или миризлив казашки ботуш.

- Бойко Борисов влиза в една коалиция „Орел, рак и щука”, а битката, която започва ще му донесе повече негативи. Не е ли по-добро решение кабинет за следващите 6 месеца и после избори?

- Не знам. Аз не съм политик, а предприемач, който създава най-евтините и полезни проекти за българското общество в енергетиката и се опитва да се бори за защита на гражданските права на българите като ръководител на гражданска организация. От политически тарикатлъци не разбирам, не ги харесвам и се надявам Бойко Борисов да покаже лице на човек правещ правилното, пък да става каквото ще. Аз лично така постъпвам в моята далеч по-скромна роля и имам усещане, че и той е човек, който е склонен да рискува.

- Според мнозина ДПС са изключени само на хартия, а господството на Сараите ще продължи и в политическия и институционален живот у нас, как останалите партии да се преборят с модела КОЙ и възможно ли е това?

- Партиите да откажат всякакво сътрудничество с ДПС и да ги изолират. Има достатъчно доказателства, че ДПС практикува обратен расизъм и злоупотребява с малцинствата. Очевидно това не е партия, а опасна криминална група със смазващо влияние върху обществените процеси. Освен това се натрупаха достатъчно косвени доказателства, че тази група има връзки с диктатурата в Москва, корпоративната западна престъпност в България и имитира само формална привързаност към т.н евроатлантически ценности, докато разрушава правовият ред в България. ДПС трябва да е под карантина и изолация от всички политически сили.

- Могат ли нови избори през достатъчно кратък период да разсекат модела „Пеевски” завинаги?

- Моделът “Пеевски“ е модела на проваления преход към истинска демокрация и реална пазарна икономика. Нищо не може да поправи това за 6 месеца, много дълъг период трябва, за да се изкорени това зло.

- Вярвате ли в добрите намерения на парламентарно представените сили, които сформираха единна коалиция „Анти Искров”?

- Добри или лоши, очевидно ръководството на БНБ и управителят не си свършиха работата. Трябва да има голяма промяна в нея в посока на въвеждане на регулациите на европейските банкови механизми, а и в ръководството на финансовата институция.

- Как ще свърши сагата, кой ще плати сметката за КТБ? Кой иска да унищожи банката и да завземе активите й и има ли външна геополитическа намеса на интереси?

- “Южен поток“, “Южен поток“ и пак “Южен поток“. Това е казуса с КТБ. Всичко останало е за отвличане на вниманието. Ако “Южен поток“ не стане, Русия ще губи 120 милиарда евро на година. За толкова пари биха ни окупирали, ако не сме в НАТО и ЕС. Кризата е в банка с 10% руско държавно участие. Игра на шах е всичко това. Жертваш пешка за царица. И не винете българските институции. Може да се окаже, че руската операция за дестабилизация на България в подкрепа на “Южен поток“ е била толкова дълбока, добре планирана и всеобхватна, че да е имало много тежко подведени хора и институции в този случай. Всички проблеми в България, включително и КТБ сега са с едно име - "Южен поток".