​Алекс Алексиев: Опасно! Местан и Касим Дал се съревноват, който да е по-верен лакей на Ердоган

Радикалният ислям пробива в България, в Пазарджик символите на Ислямска държава се рекламират публично, казва пред Faktor.bg един от най-добрите познавачи на ислямизма

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, преди няколко дни изнесохте лекция в една църква за „Ислямизацията на Европа“, защо и от олтара на Христовата вярата търсите чуваемост за тази опасност?

- Това е тема, с която аз отдавна се занимавам и тя лежи в основата на книгата ми „Отплатата за екстремизма“, която Faktor.bg публикува на части преди година. Основната теза е, че радикалният ислям, който се практикува почти в целия свят днеска, е една модерна доктрина. Тя не съществуваше в този си вид до средата на 20-век, двама  ислямистки идеолози - египтянинът Саид Кутуб и пакистанецът Абул ала Маудуди, я създадоха. От тогава радикалният Ислям се внедрява масово в Европа и Северна Америка с помощта на колосални суми Саудитски пари. Нещата са стигнали до там, че в момента той представлява огромна заплаха за сигурността на много държави, както се вижда от хилядите европейски джихадисти, които участват във военните действия в Ирак и Сирия.

- Каква е същността на тази доктрина?

- Съвсем накратко същността й е, че между Исляма и западната цивилизация не можа да има мирно съжителство, а само война докато ислямът победи окончателно и наложи световното мюсюлманско владичество, наричано Халифат. Това разбира се е утопия, но в света има стотици хиляди хора, които са готови на убийства и всевъзможни безчинства в името на това учение. В това отношение, тази утопия прилича много повече на тоталитарните системи на 20 век, нацизъм и комунизъм, отколкото на традиционния Ислям, практикуван през вековете.

- Как да си обясним факта, че през модерния 21 век хората могат да робуват сляпо на подобни опасни теории?

- Религиозното легитимиране на доктрината става посредством издигането на шериата като главен raison d’etre на ислямизма, а шериатът не е нищо друго освен една изключително мракобесна интерпретация на Корана, създадена век и половина след Мохамед, за да легитимира арабския империализъм на Умаядите. Като такъв тоѝ почти никъде не се практикува в мюсюлманския свят до създаването на Саудитска Арабия. В Отоманската Империя, например, шериатът се използва понякога като фамилно право, но основният закон от самото начало е канон , който по принцип е светски закон.

- Твърдите, че шериатът е по-радикален от Корана? На мюсюлманите не е ли забранено да вярват на други писания освен в Свещения Коран?

- По принцип да, но има доста изключения. Например, мюсюлманското духовенство - улема, често твърди, че шериатът е даден от господ, а в Корана и дума не се споменава за това. В оригиналния превод на Корана "шария", което значи „път към извора“, се споменава само един път. Колкото за радикалността на шериата, ще ви дам само един пример. Наказанието за апостатство в Корана е сто тояги, а в шериата - смърт без съд и присъда.

- Как тази идеология обсеби цели народи и доведе до безчинствата на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия?

- До там се стигна поради факта, че в продължение на много години в Европа и другаде правителствата не обръщаха внимание че радикални имами и те безнаказано проповядваха омраза и насилие срещу немюсюлманите, и организираха паралелни общества и шериатски съдилища, в които европеѝските норми не важат. Чудно ли е при това положение на нещата, че хилядите джихадисти, които се отправиха към Сирия и Ирак, бяха напълно радикализирани в светска Европа?

- Има ли у нас наченки на това опасно учение?

- Ако говорите за процеса на радикализиране, той тече и у нас. Погледнете са ислямисти в Пазарджик, които демонстрират с тениски със символите на Ислямска държава. Какво е това, освен пропаганда на варварските й деяния? Погледнете стотиците уахабитски джамии, построени през последните години, които проповядват само Господ знае какво, но мога да ви гарантирам, че това не е традиционният български Ислям.

- Напоследък саудитите не се ли обърнаха срещу ислямизма на Мюсюлманското братство?

- Това е вярно и е много важно развитие. В Египет те взеха страната на военните срещу ислямистите и престанаха да финансират терористите от Хамас, според някои източници. Ако това продължи, може да има огромно значение, тъй като те бяха главният финансов донор на Ислямизма в продължение на десетилетия. За България обаче, това е по-малко важно в момента, тъй като за нас главната опасност идва от Турция, която под водачеството на Ердоган се превърна в главен спонсор на радикалния ислям не само на Балканите под формата на неоосманизма, но и в Близкия Изток, където той поддържа не само братството и Хамас, но и джихадистите от "Ислямска държава" и Ал Нусра фронт. Сирийските кюрди, които са последните жертви на "Ислямска държава" вече съвсем открито обвиняват Ердоган, че помага на терористите. А у нас, като че ли ДПС и хората на Касим Дал се съревновават кой да му бъде по верен лакеѝ. Българите трябва добре да си помислят за кого гласуват в неделя, защото опасността чука на нашата врата.