​Коритаров: Защо будните граждани не протестират пред руското посолство срещу шантажа на Москва?

Случаят с руския правозащитник и журналист трябва да се интернационализира

Ако Николай Кобляков бъде екстрадиран, има опасност за живота му

Медиите в България се интересуват от мутри, цици и дудуци, казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Филипина Бондокова

- Г-н Коритаров, българските власти задържаха на летище София Николай Кобляков, руски журналист и критик на Путин, за който през февруари 2013 г. московският съд е издал заповед за арест. Смятате ли, че това става по много внимателно подготвен сценарий и дали българските служби са замесени в него?

- Не бива да се изключва хипотезата, че задържането на руския правозащитник и журналист е станало по сценарий. Този сценарий обаче е изцяло организиран от руските служби и може би някакви подпомогнати или внушени от тях организации, които са създали предпоставките Кобляков да пристигне в България. Досега не ми е известна сериозна причина, поради която този човек да е трябвало да бъде поканен, както и не е популяризирана работната инициатива, в която е трябвало да участва. Българските служби обаче в този случай категорично смятам, че не бива да бъдат подозирани в съучастие с руските им колеги. Причината за това е, че когато има разпространена заповед за задържане чрез системата на Интерпол, всяка страна членка на тази международна полицейска организация е длъжна да изпълни заявката. Ние сме имали подобен случай преди години, когато г-н Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Тогава по заявка на Република Хърватия в България по време на официално посещение на сръбска военна делегация беше заловен един полковник, който също беше пуснат в системата на Интерпол с червена бюлетина за задържане. Българските власти тогава го арестуваха, а посолството на Република Сърбия предприе една сериозна офанзива в негова защита и в крайна сметка човекът беше пуснат. Но нямаше начин да не бъде задържан. Ако трябва да търсим провокация, провокацията е в това - създават се предпоставки руският правозащитник да бъде задържан, чрез което Русия прави кампания.

- Така че българските служби не са замесени в тази провокация и този сценарий, така ли?

- Не само смятам, аз съм убеден в това. Защото в момента България, първо, като член на НАТО и ЕС, има други политически ангажименти. Второ, България е страна, която се придържа към нарастващата система от санкции срещу Русия. И трето, ако допуснем в този конкретен случай, че има съучастие на български служби, то това в никакъв случай не би могло да бъде институционално съучастие на български служби като такива, а би могло да бъде в индивидуално качество на служители или на нещо като колективно недоразумение, което би довело до такова усещане. Но категорично смятам, че българските служби не биха тръгнали на такъв вариант, защото той категорично злепоставя България. Това е нещо, което може да разруши авторитета на страната, ако този руски правозащитник бъде екстрадиран в Русия.

- Дали България може да бъде замесена в международен скандал заради този случай?

- Може да бъде замесена в международна полемика, но аз мисля, че в интерес на България, и то на официалните власти, е да помолят този проблем да се интернационализира, за да може да види цяла Европа и целият свят какви действия предприемат руските служби и в какво неловко положение поставят своите обективни партньори по линия на Интерпол. Защото Интерпол е създадена за международно сътрудничество. Тя обхваща множество организации и ако започне да се спекулира с пускане на бюлетини за издирване с цел решаване на вътрешнополитически проблеми или разправа с инакомислещи, това просто ще обезсмисли дейността и ще реши от смисъл Интерпол.

Искам да кажа, че последните години много често сме ставали свидетели на такива явления. Например лидерът на чеченската съпротива, министър-председателят на Чеченската република Ичкерия Ахмед Закаев, много често е бивал задържан, когато е пътувал в чужбина в резултат на такива руски провокации и в крайна сметка е бивал пускан. Но въпросът е да се направи провокацията. Манталитетът на руските служби очевидно стига дотам. Така че това може да се очаква.

- Много подозрителен е и фактът, че Кобляков не е арестуван в Париж, където живее, никой не го е издирвал там, а задържането му става тук. Защо е избрана България?

- Това е много сериозен въпрос. България е страна, която е на кръстопът от гледна точка на интересите на определени кръгове, свързани с енергетиката, свързани и с въпросите за Южен поток. България е страна, където понятието русофилство се счита за доста масово разпространено, въпреки че е много примитивно тълкувано като съдържание. България е страна, която може да се разглежда като най-слабо звено в ЕС от гледна точка на принципността в своите прозападни политически практики. България също така е страна, която е с изграден образ на пета колона или "троянски кон" на Русия в Европейския съюз. От тази гледна точка руската провокация е доста качествена. Въпрос обаче е на българска твърдост и принципност да не се поддадат.

- Ако бъде екстрадиран Кобляков, какво ще се случи с него?

- Аз дори бих стигнал и до предположението, че животът му е застрашен, въпреки че, ако се вдигне достатъчно шум, едва ли ще посмеят да посегнат на живота му. Въпреки че не бива да бъдем толкова наивни. В момента в Русия са способни абсолютно на всичко и те го показаха. Отделно, ако бъде екстрадиран в Русия, този човек е непосредствено застрашен дори само с лишаване от свобода. Но на първо място е застрашен авторитетът на България като държава, изповядваща принципите на международното право и европейската демокрация. Категорично не трябва да бъде екстрадиран този човек. И аз малко съм учуден защо все още пред руското посолство няма десетки хиляди хора, които да протестират. Не говорим за стотина-двеста, говорим за десетки хиляди европейски граждани, които гневно да се противопоставят на изключително грубата руска провокация.

- Може би медиите не му отдадоха сериозното внимание и подценяват опасността за страната ни?

- Медиите в България се интересуват от мутри, цици и дудуци и поради това руската агресия и руският шантаж не ги интересува.