​Васил Филипов: БСП да връщат комисионните от „Южен поток”, ако искат да останат живи

Прокуратурата да започне разследвания – доста крадливи политици чакат за затвора

През 1996 година Андрей Луканов беше мозъкът на „Топенерджи”, а Илия Павлов инкасаторът – сега историята се повтаря, но с нови лица и герои

Авторите на корупцията с газовия проект са хора от столетницата и АБВ, казва пред Faktor.bg енергийният експерт и бивш шеф на „Булгаргаз”

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Филипов, какво се случва с „Южен поток” след спирането му? Има ли опасност България отново да плаща неустойки по договори?

- „Южен поток” Господ да го прости! Както навремето го измислиха, така и трябва да го забравят.Това беше един високо корупционен проект, напълно непотребен за България и напълно нереализируем. Навремето беше тиражиран и подхвърлен в пространството от рубладжии, че е високо ефективен и България ще спечели, а всъщност неговата идея е Русия да изнудва Украйна. Газопреносната мрежа на Украйна е огромна, има поне 8 тръби, средният транспортен размер на транзита на газ през Украйна е 1000 километра, които пренасят над 120 млрд. куб.м. газ. Нашите управляващи са едни услужливи родостъпници и бандити, които не показват някакви конкретни договори и параметри у нас - каква ще бъде транзитната такса за България, за да си направим сметка как ще се изплаща това намерение. Тук имаме над 950 км морска част, където никъде няма осигурена междинна газостанция, не могат да създадат работно налягане от 350 атмосфери. И никой нищо не е декларирал до ден днешен; никой не е доказал, че могат да се постигнат такива технически параметри.

- Министър Драгомир Стойнев твърди, че страната ни ще печели от транзитни такси, след като се изплати след 25 години, а отделно ще се създадат хиляди работни места, ще спечелят и строителните фирми?

- Никога няма да стане това, за да печелим. При тези условия България никога няма да успее да получи нещо, тъй като няма да може да изплаща първо лихвата по така обявения корупционен проект. Ако Русия желае да сподели ефекта на този проект, нашето правителство също трябва да докаже на обществеността ни какво е построила досега Русия и какви са експлоатационните разходи, а тя няма да може да нагнети такива атмосфери. Не могат да се достигнат високите работни проекти, където трябва да има налягане от 350 атмосфери. Русия е постигнала едва 154 атмосфери. Да не говорим за огромните разходи. Русия плаща на Украйна 3.8 долара за транспортиране и им се вижда скъпо, а в България има данни, че някой от правителството умник е приел 1.08 долара. Ако наистина е вярно, такива рубладжии трябва да бъдат съдени и до живот да бъдат в затвора, тъй като щетите, които досега са нанесли са за милиради. Трябва да има съдебни процеси – като се върнем назад във времето, да бъдат разследвани Румен Овчаров, който денонсира транзитния договор от 1998 г., според който до онзи момент Русия плащаше транзитна услуга през България с 1 млрд. и 400 млн. куб. м газ. След намесата на Румен Овчаров в полза на Русия транзитната услуга се извършва срещу 250 млн. куб. м газ.

- Може ли да направим някакви изчисления колко ще загубим? Мнозина твърдят, че договорът с главния изпълнител вече е подписан и големите плащания тепърва започват?

- Дълбоко се съмнявам, че има подписан договор, защото при настоящите условия все някой досега щеше да го е изкарал наяве. Досега няма публикувани изчисления колко ще струва, как ще бъдат инвестирани парите, кога ще се върнат. Може да има хора, които да са подписвали някакви документи, които да им гарантират бъдещи хонорари, комисиони, но сега ще връщат, защото „Южен поток” ще си остане само едно намерение. Аз съм сигурен, че са подписали за транзитната такса и засега тя е долар и девет цента и това трябва да бъде обект на сериозно разследване, защото щетите са огромни. Ако върнем времето назад през 2008 година когато дойде Владимир Путин при Георги Седефчов и трите енергийни руско-български проекти, които обявиха се оказаха ялови. И там имаше комисиони, които се връщаха. Същото беше навремето, още когато Евгений Бакърджиев ходеше да води преговори с „Газпром“ зад гърба ми и го посрещаха с фанфари на аерогарата. Зад гърба ми тогава договори с Рем Вяхирев вместо 2,42 долара -1,67 долара за пренасяне на 1000 куб. м. газ на 100 километра, ама го тупат по гърба, хвалят го, посрещат го като герой, а той е за затвора. И оттам има няколко милиарда долара щети. Разни боклуци и преди, и сега ходят да си врат простите глави, където не им е работа, за да си напълнят личните джобове с комисиони. Е като остане проектът само на книга се връщат! Много самодейци има в енергетиката и те трябва да бъдат дадени на съд, защото България е в перманентна криза, заради решения вземани на тъмно.

- Не е ли унизително, че Орешарски каза „не” на газовия проект, след като профилактираха американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън Маклейн?

- Не е така, американците не са подкупни и сделките под масата и тайните уговорки не са в стила им. Това са политици, които са свикнали да работят с материали, поставени на плота на масата.Те знаят добре как се сключват сделките и при нас - с високи корупционни ангажименти, които лишават държавата от възможност да се развива пропорционално. Има дефектна икономика и всичко остава за сметка на обеднелия народ и опоскан бюджет. Няма нищо унизително в това да ни кажат грешките и да не подминат с лека ръка корупционните практики, на които сме подложени от управляващите ни престъпници.

- Защо винаги са склонни на отстъпки нашите политици, когато водят преговори с Русия? Този проект не е ли едно повторение на АЕЦ ”Белене” в газовия сектор?

- Газовите договори между Русия и Българияи респективно цените на сините горива от 1996 година винаги са се провеждали с уговорки на ухо. Знаем за сбирката край Москва на глутницата от „Мултигруп”, „Овъргаз”, „Топенерджи”, да не изреждам всички имена поотделно, когато възникна конфликтът между Илия Павлов и Андрей Луканов и само две седмици по-късно Луканов се пресели в един по-добър свят. Тогава цените за България скочиха от 83 на 104 долара – тоест има 25 процента увеличение. „Топенерджи” беше създадена да завладее енергетиката на България и да установи контрол над целия Балкански полуостров. За жалост в България нашата прокуратура не разследва всички мафиотски договорки в енрегетиката. Никой не си мръдна пръста да разследва кой колко е откраднал. Всичко се потули и се забрави. За 25 години България загуби милиарди долари от сделките с Русия, от ниските транзитни такси и неизгодните условия по договорите. От преговорите на Евгений Бакърджиев с Вяхирев той беше поел като ангажимент да пробута да подпиша договора. Но аз елиминирах от дългосрочния договор клаузата „теркорпей”, която на България щеше да излезе над 13 млрд. долара, и който е пресметлив, може да се досети, че България няма такива средства за депозиране и опериране и щяхме да изпаднем от един подпис в трайна зависимост и възможност за манипулиране от руските партньори.Този продажник искаше за 13 години да заявим количества, които нашата газопреносна мрежа не е в състояние да транспортира. Но такава е нашата национална даденост – да сме предатели на националните интереси и мошеници.

- Споменахте „Топенерджи”, можем ли да очакваме руски куршуми да засвистят сред някои предприемчиви български енергетици, заради неизпълнени ангажименти и договори под масата, свързани с „Южен поток”?

- Силно съм убеден, че след тази неистова отбрана на БСП да се състои това безсмислено начинание, че вече има разпределени комисиони. То е ясно ще ги връщат, ако искат да останат живи. „Южен поток” за България е напълно непотребен. Ако някои от нашите рубладжии сред управляващите са се поддали на такива уговорки, и са подписали нещо зад гърба на обществото то трябва да започне разследване. Обезпокоително е един министър да декларира, че ще строи на всяка цена. Явно, че тука има разплатени пари, че има силен ангажимент. Но този ангажимент не е подплатен с никакви резултати и никакви данни. Всичко е направено под масата. В България много политикани трябва да бъдат тикнати в затвора до живот. Аз имам следното предложение - всички, които от прехода до сега са подписвали големи договори за доставка, за енергийни проекти да бъдат подставени на полиграфа и да отговорят на въпроса – Ограбвали ли сте държавата? , а от там по бързата процедура да преминават в килиите. И това да важи за всички позиции в енергийния бранш, от най-низката, до най-високата. Сега историята от 1996 година, в която Андрей Луканов беше мозъкът на „Топенерджи”, а Илия Павлов беше инкасатора се повтаря, но с нови лица и герои.

- Кой е мозъкът на „Южен поток” и кой инкасатора?

- Не искам да ги изброявам, че да не пропусна някой и да се сърди. Разгледайте всички, които неистово плачат и ни убеждават колко ще печелим от „Южен поток”. Те всички са от една партия БСП и от нейното разклонение - АБВ. Това е руската глутница в България, дирижирана от Русия, която иска да ни набута в това недоразумение, в този корупционен проект, който първо е невъзможен, а второ, ако все пак се построи ще работи неефективно за нас, заради ужасно скъпата експлоатация. От БСП не могат да обяснят на обществото как така ще инвестират милиарди, за да прави Москва своя бизнес. Русия иска да хвърли такива като нас да подписват, тя щяла да го финансира, а ние после да го изплащаме. Как ще го изплатим, а след това да печелим? Това никога не може да се случи. Те самите знаят по-добре, че печалбите при този проект са невъзможни и най-вероятно искат да подпишем някакви договорености, а след това да ни скъсат гърба от неустойки.