Лиляна Павлова: Грозните и нестабилни панели ще имат нов живот след санирането

Всичко е безплатно, не давайте пари. Сдруженията няма да имат никакви други пълномощия, освен санирането, поясни министърът на регионалното развитие и благоустройството

Ние сме най-енергийно неефективната държава в Европа. Всички държави от ЕС осъществиха такива програми, само ние не, заяви в предаването "Лице в лице" на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Помолена да коментира "страховете" на Мая Манолова, че това е корупционна схема, Павлова отговори: "Дори не си заслужава да коментираме този емоционален изблик на госпожата. На крива ракета и Космосът й пречи. Тази реакция е индикация, че сме напипали пулса на обществото, това е вид социална политика и очевидно много ги е яд. Виждам само омраза, злоба и завист. Вместо да я подкрепят."
Министър Павлова заяви, че е по-важно какво трябва да знаят живеещите в огромните несанирани, грозни, нестабилни сгради, с които отопляваме въздуха, но не и жилищата в тях. 1 милион и 600 000 домакинства живеят в такива сгради, каза още Павлова. Тя даде още данни. "98 процента от сградите в България са частна собственост. Социалната цена на липсата на навик и култура да имаме добра етажна собстнвеност, да събираме пари за общите части, за покриви и изолации, е висока."
На въпрос на водещата кои фирми ще правят санирането, министър Павлова поясни: "Основен изпълнител са общините. Това са 265 общини на територията на цялата страна с кметове от всички партии. Всяка община ще избира коя фирма да извърши тези ремонти. Ще държим да се направи открита и прозрачна процедура за обществените поръчки. Имаме изискването само, когато кметовете и общините избират фирмите, да дадат шанс на малките и средните фирми, защото това ще даде възможност да имат работа и заетост в областта на строителството."
ММинистър Павлова даде и разяснения по самата реализация ан програмата. Ще могат да се включат всички видове панелни, стоманобетонни и други плаващи стоманобетонни конструкции, проектирани преди 1999 г., с минимум 36 апартамента в тях.
Първата стъпка е регистрация на сдружение. За тази цел трябва да дадат своето съгласие минимум 67 процента от собствениците. Сдружението се регистрира безплатно в общината. Агенцията по вписването ще вписва служебно и ще уведомява общината. Става доброволно и безплатно. Няма нужда от емисари и да не се дават пари на никого, предупреди министър Павлова.
След това по образец се заявява желанието за участие в програмата. По повод плъзналите страхове, че тези сдр,ужения ще могат да гонят собственици, тя обясни: "Това са целеви сдружения - правят се само с цел да се кандидатства, нямат други правомощия по закон. Имат много ограничени функции и правомощия."
Следващата стъпка, която открои министър Павлова, е всички останали, които не са регистрирани в това сдружение, да дадат съгласие в декларация - отново по образец. "Трябва да имаме 100 процента съгласие на живеещите. Пълно съгласие за осигуряване на достъп до сградата и общите части", поясни тя.
Какво включва санирането: подмяна на дограма на прозорци и на балкони, "обръщане" на прозорците. Пълна изолация на сградата, ремонт на покрива и подпокривното пространство, входа, стълбищната клетка и енергийна ефективност, както и на осветлението и асансьори. Изисква се сградите да имат и унифициран цвят. "Ремонт на жилището отвърте не предвиждаме", отговори министър Павлова на въпрос на водещата дали ще сменят и телевизори и мебели, които също са енергийно неефективни, според рюбопитни граждани.