Пазарът на недвижими имоти с ръст от 17%

Пазарът се стабилизира, дори отбелязва ръст, а на някои места търсенето е повече от предлагането. Тенденцията е стабилна, отбелязват от бранша

„Пазарът на жилищни имоти в страната се е стабилизирал през първите шест месеца, а в някои големи градове дори отбелязва ръст, който стига до 17%. Това съобщи на пресконференция Теодора Димитрова - изпълнителен директор на компания за недвижими имоти, цитирана от БТА.

Тенденцията се забелязва чувствително в столицата. В южните квартали продажбите на жилища в нови строителства са нарастнали повече от два пъти, коментира Димитрова. Това се дължи на факта, че през последните няколко години строителството беше доста ограничено, в момента има недостиг на апартаменти за продан.

Във Варна и Бургас вече се наблюдава сериозно раздвижване в покупката на имоти и тенденцията е устойчива. Според Теодора Димитрова закупуването на жилищен имот в България в момента е достъпно. Най-търсени са двустайните апартаменти, около 67 кв. м, чиито цени варират между 40 хил. и 50 хил. евро. Предвид увеличения интерес към покупката на имоти, малките апартаменти, тип ателие, също намират своите купувачи. Техните цени са почти двойно по-ниски - между 25 хил. и 30 хил. евро.

Намалява и срокът за продажба. Ако през 2012 г. средният срок е бил 120 дни, то през 2014 г. той е двойно по-малък – 63 дни.. "Предлагането на имоти е в основата на стабилния пазар. Ако в строителството пазарните цени не се покачат рязко, не се очаква повече от 2%-3% увеличение на цените на жилищата, което би било съвсем нормален ръст", завършва специалистът.