Ангелкова: До август страната ни е посетена от 6 млн. чужденци, работим за нов рекорд догодина

Имаме огромен ръст за април и май – средно по 20% за всеки месец

За периода януари-август страната ни е посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебат за кадрите в сферата на туризма, като част от националната кампания “Учи, за да работиш“. „Темата с кадрите е изключително важна. В туризма е важно, че годината, която предстои се подготвя от предходната. Резултатите за това тази година да е много успешна са благодарение на усилията на правителството. Много е важно те да продължат в тази посока. Тези резултати, които имаме освен, че са много добри, са повод и за огромна отговорност, за да можем да ги завишим и подобрим през следващото лято. Цифрите говорят сами за себе си. Тя е най-успешната година за българския туризъм в сравнение с предходните години. Очакваме над 5 млн. туристи за това лято. Имаме огромен ръст и за април, май месец – средно по 20% за всеки месец. Това показва, че стъпките, които предприе министерството да има фокус и върху допълнителните услуги, са в правилната посока. За нас най-добрата реклама е тази от уста на уста“, заяви Ангелкова. 

По думите й на база на активната работа с професионалистите и големите туроператори, основните насоки, които се дават, е именно инвестицията в материалната база. „Най-търсените хотели за 4 и 5-звездните. Те бяха запълнени на 100%. За съжаление, имаме спад с 10% в наемането на кадри за 2015 година в сравнение с 2014 година. 92 000 са пряко заетите в сектора, а 366 000 са общо заетите в сектор „Туризъм“, допълни министърът на туризма.

Тя посочи, че са проучили страни, които са водещи по ръст на туризма като Португалия, Испания и Франция. Според нея основният проблем, който често се среща, е липсата на практическо обучение на заетите в сектора. Ангелкова уточни, че най-често липсват сервитьорки, рецепционистки, пикола и т.н. „Другата важна стъпка, която вече е факт, е именно промяната в Закона за трудовата мобилност, така че да се улесни наемането на сезонни работници от трети страни с възможност за работа до 90 дни. 2017 г. също се очертава да бъде много успешна, но трябва да затвърдим тенденцията от 2016 г.“, каза още Николина Ангелкова.