Ангелкова горда: България все повече се профилира като ол инклузив дестинация

Над 85% от клиентите, доведени от големите туроператори на българското Черноморие по тази схема, са доволни от престоя си, коментира министърът

България все по-силно се профилира като ол инклузив дестинация - над 85% от клиентите, доведени от големите туроператори на българското Черноморие по тази схема, са доволни от престоя си, а амбицията на Министерството на туризма е да се запази тази позиция на страната на туристическия пазар устойчива и през следващите години. Това се коментира министър Николина Ангелкова пред радио "Дарик".

Започва дебат с работещите в сектора за регулирането на ол инклузива и съсдаването на обща рамка за нивото на услугата, каза Ангелкова. "На база на анкетните карти на големите туроператори ще насочим усулията към това, което се търси, за да задържим ръста устойчив", допълни тя. Министърът посочи, че най-големият брой оплаквания на туристи са именно върху качеството на ол инклузива, но в същото време подчерта, че проверките не са показали драстични нарушения. 85% от анкетите на чуждите оператори показват, че туристите са доволни, допълни тя.

Прогнозите ни показват, че ще посрещнем между 4.8 и 5 млн. чуждестранни туристи през този летен сезон, което ще бъде рекорд, каза Ангелкова. Сред големите курорти с най-голям ръст на туристите е Слънчев бряг, каза Ангелкова. Запитана дали инцидентът със стрелбата, при която един човек загина, а осъдения за наркоразпространение Димитър Желязков - Очите, беше тежко ранен, се е отразил на постиженията на курорта, Ангелкова отговори: "Това се случва навсякъде. За съжаление прекалено много тук се вдигна нивото на тази новина."

Втори по ръст на туристите е курортът Златните пясъци, трети е Албена, а след тях се нареждат Дюни и Елените, каза Ангелкова. Това лято се наблюдава завръщане на туристите от Франция, Полша, Чехия, Унгария и се запазва интересът от традиционните големи пазари за българския туризъм като Румъния, Германия, Великобритания, Израел , съобщи министърът. Увеличението на руските туристи е с 20-30 на сто на фона на спад на пътуванията от Русия. В същото време Ангелкова изрази надеждата България да се наложи и като целогодишна дестинация. Тя припомни, че през миналия зимен сезон увеличението на туристите беше с 4.5% до 1.2 млн. души и изрази надеждата тенденцията да продължи и през предстоящата зима.