Министерството на туризма с онлайн инфо за цените на чадърите и шезлонгите

Чехите и поляците се завръщат по българското Черноморие

На интернет страницата на Министерството на туризма от днес е достъпен нов модул, през който всеки желаещ може да провери цените на чадърите и шезлонгите на българските плажове. На този етап концесионерите и наемателите нямат задължение да подават информация за стойността, на която ги предлагат. Затова е възможно да има разминавания в цените на място, предупреждават от ведомството.

Модулът съдържа карта с информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем и на концесия. По-късно ще бъдат добавени и снимки на плажните ивици, както и версия на английски език. До момента са подадени над 200 сигнала, на които министерството е реагирало.

Продължава работата и на мобилната група за проверка на плажовете.

На телефон 02/ 904 68 33 и на имейл control@tourism.government.bg могат да бъдат подавани сигнали при нередности.

От Министерството на туризма отчитат най-силното полугодие за туристическия сектор за последните 10 години по отношение броя чуждестранни туристи, които са посетили страната - над 3,1 милиона. Ръстът в сравнение със същия период през последните десет години варира от 18% (през 2014 г). до повече от 60% (през 2007 г.).

Най-голямо е увеличението на летовниците от Полша (177%) и Чехия (92%), следвани от тези от Австрия (76%), Германия (62%) и Унгария (49%).