Министър Ангелкова: Сянката на плажа ще поевтинее "драстично"

Няма да е безплатна, както обеща миналата година

Над 200 са получените сигнали в Министерството на туризма от граждани за нарушения по морските плажове. Най-много са оплакванията, свързани с спазването на изискването за свободна зона, чистотата и заетата търговска площ, обявиминистърът на туризма Николина министър Ангелкова.

Чадърът и шезлонгът на плажа ще се плащат и няма да са без пари, както обеща тя през лятото на 2015 г., пише Медиапул.

Новото й обещание  е сянката на плажа да поевтинее "драстично", но от следващото лято, без да стане ясно какво означава това.

В момента цените се движат в широки граници – от 25 лв. за чадър и 16 лева за шезлонг по плажовете на север до 3 лв. в малките села на юг.

"Драстичното" по думите на министъра поевтиняване на екстрите на плажа става възможно след одобрената от правителството нова методика на минималния размер на концесионното плащане на плажовете и критерии за комплексна оценка за избора на победител при концесионните процедури.

Промените предвиждат определянето на концесионната такса по нов начин с въвеждането на минимални изисквания. Очакваният ефект е по-ниски цени на сянката по морето и предлаганите различни екстри. Това означава, че концесионните такси най-вероятно ще намалеят, което ще даде възможност на повече кандидати да се включат в надпреварата, смята правителството.

Миналото лято хотелиери от Слънчев бряг поискаха правителството да отмени концесионните такси, а в замяна те обещаха да предоставят безплатни чадър и шезлонг на плажа.

Сега с намаляването на концесионните възнаграждения очакванията на държавата са да намери концесионери и за не толкова атрактивни плажни ивици, които от години са без стопанин. По този начин ще се създадат благоприятни условия за привличане на повече туристи по морето, смята Ангелкова.