"Пампорово" купи дълга на фалиралия "Чепеларе курорт"

Чрез договор за цесия компанията е поела задължения на 'Чепеларе курорт' в размер на 3.1 млн. лв. за сумата 2.5 млн. лв

Обявеният в несъстоятелност "Чепеларе курорт" е на път да се свърже със ски зоната "Пампорово" и физически, и юридически. "Пампорово" АД, който управлява съседния курорт, придоби дълга на собственика към Българска банка за развитие (ББР). Чрез договор за цесия компанията е поела задължения на "Чепеларе курорт" в размер на 3.1 млн. лв. за сумата 2.5 млн. лв., съобщава "Капитал Daily".

"Пампорово", което се контролира от мажоритарния собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова, наскоро съобщи, че е в процес на изкупуване на дълговете и придобиване на активите на закъсалото дружество. Сделката с ББР е първото поемане на задължения, вписано в Търговския регистър.

Междувременно Смолянският окръжен съд обяви "Чепеларе курорт" в несъстоятелност."Чепеларе курорт" беше създадено през 2007 г. за изграждането на спортен център, като инвеститори бяха местната община и частни партньори, обединени в "Родопска инициатива". Като част от проекта две години по-късно дружеството откри 4-седалков лифт до връх Мечи чал над града. Скоро след това обаче то започна да изпитва финансови затруднения и да отчита загуби.

"Пампорово" отдавна има интерес към свързването на двете родопски ски зони, както и проект за директен лифт между тях, който обаче е на етап идея. Цветелина Бориславова дори посочи, че компанията планира да обедини двете ски зони под общо лого - "Пампорово – Мечи чал", от следващия зимен сезон, а пистите да бъдат свързани с безплатни бусчета. В момента в Пампорово има 18 писти с обща дължина над 63 км, а на Мечи чал са 7 основни и няколко ски пътя с обща дължина над 20 км. Засега от дружеството не коментират бъдещите планове.