Ангелкова оцени сивия сектор в туризма на поне 20%

Въвеждането на единната система е заложено в промени в Закона за туризма, които комисията одобри днес на първо четене

Министърът на туризма Николина Ангелкова оцени сивия сектор в туризма на поне 20 на сто. Пред депутатите от парламентарната икономическа комисия тя прогнозира, че поне с такъв процент ще нараснат приходите за държавата от туристическите услуги след като бъде въведена единната система за туристическа информация.

Въвеждането на единната система е заложено в промени в Закона за туризма, които комисията одобри днес на първо четене. Предвижда се да се свържат в реално време регистрите на хотелите с Министерство на туризма, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите и общините. Така и НАП и общините ще знаят във всеки един момент колко са туристите конкретно по хотели и какви приходи от данъци и туристическа такса да очакват.

Министърът уточни, че разчетите й за процента осветляване на туристическия бизнес са на обща база. Като започне да функционира системата, ще има по-голяма конкретика, допълни тя. Очаква се системата да започне да работи от началото на 2017 г. Веднага след приемането на закона ще се обяви процедура за избор софтуер, съобщи министърът. В отговор на журналистически въпрос Ангелкова каза, че все още е рано да се коментират възможни ефекти от Брекзит върху българския туризъм. Тя увери, че Великобритания остава целеви пазар за България.