Борисов: Спасителите да са на плажа преди сезона

Предвиждат се допълнителни 700 000 лв. за обезпечаване с водноспасителна дейност

Осигуряването на спасители по плажовете трябва да става преди сезона, отбеляза премиерът Бойко борисов на заседание на кабинета. „Знам, че е изключително важно да имаме спасители по плажовете, но е хубаво това да се направи преди да дойде сезонът, а не да се налага правителството да отделя допълнително средства, за да запушва непрекъснато неосигурени дейности”. 

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира днешното решение на кабинета за отделяне на 700 000 лв. за обезпечаване с водноспасителна дейност на неохраняемите морски плажове през активния летен сезон. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. Животът и здравето нямат цена, затова отделяме тези средства и така подпомагаме и сигурността на хората, и туризма. Но при толкова туристически браншове и предприятия е можело да се осигурят плажовете, посочва премиерът.

Това са 700 хиляди лева за областите Бургас, Варна и Добрич за водно спасяване, обяснява Бойко Борисов пред министрите от кабинета.  В отговор, финансовият министър Владислав Горанов посочва, че технически изглежда, все едно се отпускат допълнителни средства.  Допълнителните средства са за осигуряване на охраната на плажовете, които не са концесионирани и които са неохраняеми към момента, за които областните управители трябва да осигуряват съответната охрана и водно спасяване, пояснява финансовият министър. 

Премиерът обяснява защо се налага тези 700 хиляди лева да бъдат осигурени:  Виждате, в последните дни постоянно се появяват съобщения за инциденти по плажовете, хора загиват. Според мен, министър Ангелкова, с това подпомагаме и туризма, подпомагаме сигурността на хората и затова решихме да дадем тези пари, за да се назначат спешно спасители там, където няма, за да гарантираме живота и здравето на туристите. 

Това е изключително важно за туризма и за плажуващите, посочва с благодарност Николина Ангелкова. Аз знам, че е изключително важно, но струва пари. Аз знам, че е изключително важно на 1 юли да имаме спасители, подчертава премиерът. Но догодина е хубаво това да се направи преди да дойде сезонът, а не да се налага да даваме допълнителни пари, за да запушваме непрекъснато неосигурени дейности, посочва още Борисов.