31% от българите почиват вкъщи през лятото

23% ще посегнат към спестяванията си, за да финансират отпуската си

Общо 44% от българите са избрали да пътуват в страната или чужбина по време на лятната си отпуска, а около една трета (31%) ще прекарат времето за почивка вкъщи. Това показва проучване на Провидент Файненшъл България и GFK, проведено през април 2016, пише dnevnik.bg.

Проучването обхваща представителна извадка от 9220 клиенти на компанията в 8 държави: България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. 523 българи са участвали в изследването, което се провежда за втора поредна година в страната.

Според проучването 23% от българите ще използват спестявания, за да финансират лятната си отпуска подобно на останалите европейски потребители, участвали в проучването (средно за Европа 23%). Този процент е близо два пъти по-нисък в сравнение с 2015 г., когато на спестявания за почивка са разчитали 40% от българите.

14% от българите планират да вземат кредит за море или планина от банка или небанкова финансова институция, а 27% не знаят откъде ще намерят пари за почивка, сочи още проучването.

Повече от българите ще пътуват само румънците, 54% от които ще прекарат ваканцията си в страната или в чужбина. Най-малко пътуващите са литовците, от които едва 21% ще стягат багажа това лято. 67% от жителите на Литва предпочитат да си останат вкъщи по време на отпуската.

Проучването на "Провидент" показва още, че освен за ваканция, българските респонденти теглят кредити и за ремонти вкъщи (45%), здравеопазване (35%) и за покриване на непредвидени разходи (37%). Прави впечатление, че българите теглят заеми за здраве четири пъти повече от европейците (9%), а за образование - повече от пет пъти над средното за Европа (25% в България срещу 5% в Европа).

Друг интересен факт е, че 35% от българите, участвали в проучването, харчат до 100 лв. на месец за хобитата си, докато 41% са отговорили, че нямат пари за любими занимания. За сравнение, без пари за хобита са и около една трета (35%) от останалите европейски участници в проучването.