Данъчните погват хотелиери и туристически обекти курортите по морето

Реалните приходи и

От 1 юли от НАП започват масови проверки в курортите по Северното Черноморие, съобщи шефът на Териториалната дирекция на агенцията Милена Колева на среща с представители на туристическия бранш. Инспекциите ще бъдат съвместни с МВР, митницата, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите.

Основната цел е да се извади сивият сектор на светло като се разкриват нарушителите и се събира достоверна информация от бизнеса къде се извършва нерегламентирана дейност, обясни зам.-директорът на НАП Варна Ивелин Станчев. В кампанията ще бъдат ангажирани около 500 души, сред тях и командировани от страната, които ще осъществяват непрекъснат контрол, съобщи Дарик.

Ще продължат проверките по метода на „тайния клиент“, за да се установяват реалните приходи на обектите. Ще се следят приоритетно заведения с голям клиентопоток, добави Ваня Димитрова – шеф на дирекция „Контрол“.

Данъчните ще следят за издаване на касов бон и ще наблюдават дистанционно как варира оборотът на обектите. Освен хотели, заведения и магазини, ще се контролират и обменни бюра. При сериозни нарушения ще се запечатват обекти.

Заедно с Гранична полиция от НАП ще спират коли на доставчици на КПП-тата и ще осъществяват фискален контрол на рискови стоки, посочи Бойка Генова – шеф на сектор „Фискален контрол“. Идеята на данъчните е да се стигне до получателя на стоката. На Дуранколак ще бъдат спирани автобуси с туристи. Информацията от документацията ще бъде изпращана до централното управление на НАП, откъдето ще следят дали подадените данни отговарят на реализираните нощувки.

Представители на туристическия бранш изразиха опасения, че проверките на НАП ще затруднят дейността им, ще забавят поръчки и ще блокират резервации. От териториалната агенция увериха, че имат необходимия опит и организация, за да не допуснат да се затормозява работата на бизнеса.