Ангелкова убеждава депутатите с цифри как процъфтява родния туризъм

Общо за периода април 2015 – 2016 г. Ангелкова отчете ръст от 11%

Не се сбъднаха апокалиптичните сценарии за туризма в България. Като се изключи спада на руския пазар от миналата година, може да се отбележи ръст с 314 000 нощувки за 2015 спрямо 2014 г. На вътрешния пазар също се отбелязва ръст от 5.6 %, като това нарежда България сред водещите страни в ЕС. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на туризма Николина Ангелкова.

За да бъде още по-убедителна, тя буквално заля народните представители с голямо количество цифри за състоянието на сектор туризъм от миналата и от тази година.

Ангелкова отчете изключително успешен зимен сезон и в трите ни курорта –Банско, Боровец и Пампорово.

1.2 млн. туристи са преминали общо през зимата. Статистиката на министерството сочи ръст с 4.5 на преминалите, а на пътуванията с цел отдих и почивка ръстът е с 18.5%. В Боровец нарастването е с 16.2%, в Банско с 11.4%, а в Пампорово също с 11%.

Общо за периода април 2015 – 2016 г. Ангелкова отчете ръст от 11%.

Министърът отчете и голямо увеличение от 20-30 % на заявките на руските туроператори за тази година, включително и ръст на чартърите с 86%.

От парламентарната трибуна тя на два пъти изброи осъществените срещи с руски представители и подписаните меморандуми за сътрудничество, както и активите на министерството по реклама на туристическата ни индустрия. Освен с Русия Ангелкова се похвали и с ръст от 35% на пазарите в Централна и Източна Европа.

Министър Ангелкова заяви, че министерството залага като свои приоритет изграждането на екологична структура и даде за пример отделянето на три екоплажа и изгражданите на две пречиствателни станции в Равда и Лозенец.

Тя не пропусна да отбележи, че министерството работи от година и половина, но трябва да се справя с проблеми, трупани и затлачвани в продължение на 30 години. Въпреки това си е поставило амбициозната задача превръщането на туризма в устойчив отрасъл, а България в целогодишна дестинация.

От парламентарната трибуна министър Ангелкова призова и бизнесът да не пропуска уникалния шанс, който му се предоставя тази година с очаквания ръст на туристическия поток, и да предлага висококачествен продукт, за да могат да се върнат и през 2017 година същите туристи.