Превръщат в туристическа атракция площада пред Централна гара в София

Фирмата, която ще извърши реновирането, има огромен опит, твърдят от столична община

Между 8 и 10 млн. лв. ще струва обновяването на предгаровия площад на Централна гара в столицата. Това показва предпроектно проучване, осъществено от „Пазари Възраждане” ЕАД. 

Общата площ, която ще бъде реновирана с проект по програма „Джесика”, възлиза на 22 дка и обхваща тротоарните площи, подлеза, водната стена и емблематичния паметник и фонтан пред Централна гара София. Идеята това пространство да бъде превърната в туристическа атракция.

Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет и заместник-председател на групата на ГЕРБ в съвета, обясни на брифинг, че дружеството не е избрано случайно, тъй като има опит в цялостното преобразяване на „Женския пазар” и на цветния пазар „Димитър Петков”. С решение на Общинския съвет от юли 2015 г. дружеството е поело стопанисването на пространството.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков посочи, че в резултат на решението на съвета дружеството вече е извършило неотложен ремонт на подлеза, а пространството е станало видимо много по-приветливо и по-достъпно. Има денонощна охрана, възстановено е осветлението, сменени са част от настилките, ремонтирани са три асансьора, отворена е и работи безплатна обществена тоалетна.