Внимание: Краста дебне от шезлонгите

Основните пътища на заболяванията са чрез храна, контакт с животни и хора. Чревните инфекции от ентеровируси сега са много разпространени, предупреждават лекари

Случаят в Лозенец създава погрешната представа за проблеми по Черноморието, за много мръсни плажове, което не отговаря на истината, каза в интервю за „Монитор” д-р Ангел Кунчев. Той е категоричен, че районните здравни инфекции контролират ситуацията постоянно, взимат се проби от водата два пъти месечно.

„Където резултатите не са задоволителни, проверките са всяка седмица. Когато имаме сигнали, се правят дори два пъти в рамките на 7 дни”, уточни главният здравен инспектор на България.Според д-р Кунчев от туристическия бизнес не може само да се печели, в него трябва и да се влага.

„Сега хотелиерите и ресторантьорите плачат, че ще фалират. Редно е да са мислили още когато са строили и да са си направили пречиствателни станции. Маса заведения заустват водите с отпадъците си. Дори при добре направени пречиствателни съоръжения има проблеми от изхвърлени огромни количества отработени мазнини от ресторантите и всякакви други отпадъци”, поясни той.

Основните пътища на заболяванията са чрез храна, контакт с животни и хора. Чревните инфекции от ентеровируси сега са много разпространени. Те се разпространяват по фекално-орален път, а някои дори по въздушно-капков. Затова, когато един в семейството или в компанията се разболее до 3-4 дни го последват и останалите.

Хепатит А е класика сред морските „сувенири”, прихваща се от лоша хигиена в заведенията, немити ръце, както и от носител на вируса, който го отделя. Самият вирус е твърде устойчив, може да вирее месец в отпадните води, в повърхностите на маси, стени и къде ли не. Инкубационният период е между 20 и 40 дни в зависимост от количеството погълната зараза. Симптомите могат да се проявят дори на 50-60-ия ден. Много често болният не свързва състоянието си с неща, случили се преди два месеца. Факт е, че след струпване на хора и по-масово неспазване на хигиенните изисквания месеците септември и октомври, дори ноември препълват инфекциозните с хора, заразени с хепатит А.

Симптомите са отпадналост, липса на апетит, гадене, каквито се проявяват и при настинките. Те могат да подведат дори лекар. Пожълтяването на склерата на очите и наситеножълтият цвят на урината са сигурен признак за хепатит А.

„Басейните също се проверяват от районните здравни инспекции", обясни Кунчев. Той заяви категорично, че е абсурдно да се хване сифилис или трипер от там. "Това е оправдание за пред жената", каза експертът. "Възможно е обаче да се пипне краста и гъбични заболявания от ползване на общи хавлии или постелки за шезлонгите", разясни д-р Кунчев